Népszerű az Otthonfelújítási program, a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredménye szerint az állami támogatás igénybevételén 440 ezer család gondolkodik.A májusban végzett felmérés eredménye szerint a válaszadó háztartások mintegy 3 százaléka biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni. További 8 százalék valószínűleg élni fog a lehetőséggel (a tapasztalatok szerint ez utóbbi egyfajta érdeklődést, az adott lehetőségek fontolgatását jelenti). A megkérdezettek 13 százaléka nem zárta ki teljesen, hogy a futamidő alatt valamikor folyamodjon a támogatásért.

Ha ezeket az arányokat kivetítjük a teljes lakosságra, akkor a biztos szándékú kör 120, a valószínű szándékú kör mintegy 320 ezer családot jelent. Összesen tehát a következő csaknem két évben az Otthonfelújítási program mintegy 440 ezer családot érinthet.

Csökkent az érdeklődés

A januári felmérésben a biztos szándékú kör 7, a valószínű szándékú kör még 17 százalékot tett ki. A jelentős csökkenés hátterében részben a reálisabb értékelések, a programról időközben megjelent részletes információk állhatnak. Az is igaz, hogy jónéhány család már elindította a támogatás igénylésének folyamatát, illetve be is fejezte azt – ők vélhetően már nem szerepelnek az igénylést tervezők körében. Harmadrészt, a korábban vártnál erőteljesebb lefutású harmadik járványhullám sokakat késztetett korábbi terveik átgondolásra és felülvizsgálatra. Ebben szerepet játszhatott a gyorsan emelkedő építőanyag- és kivitelezési árakkal történő szembesülés is.

Kik csapnának le a támogatásra?

Főként a fiatalabbak, a 18-29 év közöttiek, a kor előrehaladtával lanyhul az érdeklődés. Az állami támogatás igénylése inkább a családiház-tulajdonosok körében népszerű, nem sokkal maradnak el tőlük a panellakásokban élők. Míg a fővárosban és a nagyvárosokban relatíve kevesen érdeklődnek a lehetőség iránt, addig a kisvárosokban és a községekben jóval nagyobb a mozgolódás. A kisebb településeken élők felújítási lehetőségeit a falusi csok is segítheti. A régiók közül a legnagyobb aktivitás a közép- és nyugat-dunántúliban várható.

The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!