Az amerikai értéktőzsdének helyet adó Wall Street utcanév táblája közelről

90 éves, 100 milliárdos vagyonával a világ hatodik leggazdagabb embere. Mégsem éli a dollármilliárdosok fényűző életét. Ráadásul a megszerzett vagyonának jelentős részét jótékony célokra költi. Ez a szerethető milliárdos nem más, mint Warren Buffett.


​Százmilliárdosok klubja

Az elmúlt hetek részvénypiaci szárnyalása után 600 milliárd dollárt értek a Berkshire Hathaway befektetési vállalkozás részvényei. A cég hatodát, a remek befektetési ötletei miatt csak Omahai Bölcsnek nevezett Warren Buffett birtokolja, így a tőzsdeguru vagyona elérte a 100 milliárd dollárt (30,7 billió forint). A részvénypiac különleges társaságba emelte Warren Buffett-et, hiszen az egész világon mindössze 6 embernek, Jeff Bezosnak (Amazon), Elon Musknak (Tesla), Bill Gatesnek (Microsoft), Bernard Arnaultnak (luxusipar) és Mark Zuckerbergnek (Facebook) vagyona haladja meg a 100 milliárd dollárt.

​Önerőből milliárdos

Warren Buffett már 10 évesen érdeklődött a tőzsde iránt. Addig nyaggatta édesapját, míg az össze nem hozta a New Yorki Tőzsde egyik tagjával. Együtt ebédeltek és a kis Warren elhatározta, a tőszdei befektetéseknek szenteli életét. 11 évesen már meg is vette élete első részvényét. 38 dollárt fizetett érte és 40 dollárért adta el. De üzletemberként sem volt utolsó. Tiniként 175 dollárt keresett havonta újság kiszállítással, de emellett bélyegekkel és golflabdákkal is kereskedett. Ekkoriban több bevétele volt, mint apjának és a tanárainak. 16 éves korára 53 ezer dolláros vagyont halmozott fel. Bár jól forgatta a pénzét vagyonának 99 százalékát 55 éves kora után szerezte. A Berkshire Hathaway befektetési társaságán keresztül jelenleg 90 vállalatban rendelkezik részesedéssel.

​A különc befektető

Bár felfoghatatlanul sok pénze van, Warren Buffett egyáltalán nem a milliárdosok fényűző életét éli. Az alábbiakban összeszedtük a legmeghökkentőbb szokásait:

  • Huszonhat évesen 31,5 ezer dollárért vett egy házat Omahában és azóta is ott él.
  • Naponta öt doboz kólát iszik, napközben hármat, este pedig kettőt.
  • Reggel az irodába menet megáll az egyik McDonlad'snál és 3,17 dollárnál nem többért vesz reggelit magának.
  • Egyébként is szereti a gyorskaját. Minden nap eszik sültkrumplit és fagyit, hetente háromszor pedig csirkefalatkákat is.
  • Nincs számítógépe, sem okostelefonja. Életében mindössze egyetlen e-mailt küldött el.
  • Napja 80 százalékát olvasással tölti.
  • Heti 12 órát kártyázik, egészen pontosan bridzsezik.
  • Híresen jószívű ember, eddig 30 milliárd dollárt adományozott jótékony célokra.

​Az egymilliárd forintos ebéd

Sikerének titkát, befektetési ötleteit Warren Buffett nem rejti véka alá, bárkinek szívesen segít, de ahhoz az illetőnek mélyen a zsebébe kell nyúlnia. 2000 óta minden évben licitálni lehet arra, hogy hetedmagával ki ebédelhet együtt az Omahai Bölccsel? Az akciónak óriási sikere van, minden évben több millió dollárnál ér véget az árverés. Volt olyan aki 3,4 millió dollárt (több mint egymilliárd forintot) fizetett az ebédért. A befolyó összeget Buffett sosem tartja meg, azt mindig jótékony célokra fordítja. Szerint ugyanis a pénz nem egyenlő a sikerrel. Warren Buffett a sikert az alapján méri, hogy hány ember szereti őt magát.


Ne hagyd ki!