Revolut kártya pihen egy laptopon, a cégnél rengeteg dollármilliomos van
Fotó: Unsplash

Ez a cég szinte futószalagon gyártja a dollármilliomos dolgozókat

A Sifted elemzése szerint minimum 76 egykori és jelenlegi Revolut alkalmazott mondhatja el magáról, hogy dollármilliomossá tette a fintech szektorban működő cég.Nagy, de veszteséges

A Revolut piaci értéke az elmúlt 18 hónapban hatszorosára nőtt, júliusban meghaladta a 33 milliárd dollárt. A gigantikus értéknövekedésnek köszönhetően 50 új dollármilliomossal gyarapodott a Revolut, a társalapítók, Nikolay Storonsky és Vladyslav Yatsenko pedig hivatalosan is dollármilliárdosokká váltak.

Egyelőre még csak papíron

A munkavállalók a cégben birtokolt részvényeiknek köszönhetik a vagyonukat. A dolgozók egyelőre csak korlátozottan értékesíthetik részvényeiket, hozzávetőlegesen 610 dolláros árfolyamon. A teljes tulajdonrészük maximum 20 százalékát adhatják el azok a dolgozók, akik már legalább 18 hónapja a cégnél vannak. A vállalat a kimagasló piaci értéknövekedése mellett továbbra is veszteségesen üzemel, ezért is fontos az elővigyázatosság.

Bár a 76 dollármilliomos is jól hangzik, a Sifted szerint a valódi számuk bőven 100 felett lehet. Ennek az az oka, hogy a Revolut legutóbb tavaly augusztus 20-án közölt adatokat az opciós jogukkal élő részvényesekről, akiknek azóta valószínűleg gyarapodott a tábora.

A tavalyi adatok szerint jelenleg 2,4 millió részvény van a dolgozók birtokában, amelyek összértéke már eléri az 1,54 milliárd dollárt. Ráadásul ez a bázis a pandémia alatt tovább nőhetett, ugyanis a Revolut tavaly a több mint 2000 alkalmazottjának részvény-fizetés csereprogramot ajánlott fel. A Revolut nem erősítette meg a Sifted elemzésében szereplő értesüléseket.

Mindenki jól jár

Érdemes megjegyezni, hogy Európában örömmel fogadják a Revolutos kőgazdagokat. Kiderült ugyanis, hogy a legtöbb „Revolut milliomos" visszaforgatja az európai piacba a pénzét, amellyel főleg a helyi startupok járnak jól. Közülük sokan saját vállalkozást indítottak, például Pablo Viguera is, aki napjainkban a Belvo banki alkalmazást menedzseli. De olyanok is akadnak, akik angyalbefektetőként segítik a korai stádiumban lévő startupok életét.

The Conversation

Ne hagyd ki!