Egy Szatmári áruház belülről

Kis gmk-ból lett 30 év alatt két ágazatban is piacvezető a Szatmári Kft. Mit tanulhatunk az Év Üzletemberétől, Szatmári Zoltántól?


​Hogyan indult a vállalkozása?

Szatmári Zoltán: Épületgépészként, gázszerelőként tapasztaltam, milyen nehézkes az anyagellátás. Innen jött az ötlet, hogy boltot kellene nyitnunk. 1985-től kezdve gmk-s vállalkozó voltam, így 1990-ben bele is vágtunk. Én szereltem, a feleségem pedig a boltunkban dolgozott. A kis garázsban működő üzletet 1993-ra kinőttük, nagyobb raktárra lett szükségünk. Találtunk is egy megfelelőt, de az csak a malommal együtt volt eladó. Megvettük, innen nőtte ki magát a cég malomipari lába. Mára 41 üzletből álló épületgépészeti szakáruházláncunk piacvezetőnek számít, a malomiparban pedig a második legnagyobb szereplők vagyunk. A cégcsoport összforgalma pedig tavaly elérte a 125 milliárd forintot.

​Az elmúlt több mint 30 évben, mi volt a legnagyobb sikerük és a legnagyobb nehézségük?

A legkeményebb évünk 2008-ban volt. Akkor 35-40 százalékkal visszaesett a forgalmunk és vissza kellett fogni a fejlesztéseinket. A válság azonban szerencsére lehetőségeket is teremtett. Sok autókereskedő fejezte be a működését, az egykori autószalonokban pedig olcsóbb volt boltokat nyitnunk, mint ha újakat építettünk volna.

​Volt olyan üzleti döntése, amelyet utólag megbánt?

Szatm\u00e1ri Zolt\u00e1n, az \u00c9v \u00dczletembere

Haszon Magazin

Mindig mindenkinek azt mondom, ha újrakezdeném, sem csinálnék semmit másként. A Jóisten, a szerencse és a családom végig mellettem állt, így olyan borzasztóan nagy csalódás sohasem ért. Persze voltak sikertelen próbálkozásaink, de ezek miatt sem érzek csalódottságot, hiszen mindegyikből sokat tanultam.

​Hol látja önmagát és a vállalkozását mondjuk 5-10 év múlva?

Addigra befejeződik a jászberényi és a szegedi malmok fejlesztései, kapacitásuk megduplázódik, így a cégcsoportunk már 400 ezer tonna gabona feldolgozására lesz képes. Termékeink 25 százalékát továbbra is szeretnénk exportálni. Az épületgépészeti szakboltjainkkal szeretnénk valamennyi 40 ezer lakosnál nagyobb településen jelen lenni, hogy termékeink mindenki számára elérhetőek legyenek. Itt egy 3,5 milliárdos, automatizált raklapkezelésre képes raktárfejlesztést szeretnénk befejezni, amivel gyorsabban és pontosabban fogjuk kiszolgálni az ügyfeleinket. Ami pedig engem illet, szeretném átadni a cég működtetését a családomnak. Bár azt nem tudom elképzelni, hogy én otthon üljek, valószínűleg az utolsó percig dolgozni fogok, hiszen ez az életem.

​Mit üzenne a jövő vállalkozóinak?

Az üzleti életben a kitartás és a hit nagyon fontos. Ezen felül a megfelelő családi háttér is elengedhetetlen, illetve szükség van szerencsére is. Na és persze rengeteget kell dolgozni! Én a mai napig is szívesen végigdolgozom a napi 12 órámat, ami nem fáraszt, hiszen nagyon szeretem a munkámat.

***

​​EY Az Év Üzletembere

A program olyan üzletembereket ismer el, akiknek sikerei jelentős gazdasági és társadalmi változásokat mozdítanak elő. A díj egyik nyertese Szatmári Zoltán a Szatmári Kft. vezetője, aki emellett a vállalkozói szellemiségért járó különdíjat is elnyerte. Az elismerést 2019-ben, Demján Sándor emlékére hozta létre az EY. A zsűri szerint Szatmári Zoltán számos nagy kockázatot rejtő ágazatban aktív, kreatív és bátor. Eredményei bizonyítják, hogy terveit képes sikerre vinni. Munkája mellett fontos szerepet tölt be a helyi közösségek életében is, mérhetően pozitív hatást gyakorol a társadalomra.

Ne hagyd ki!