Mindjárt olcsóbb lesz a fa, a műanyag, a betonacél

Tetőépítés

Photo by Brett Jordan on Unsplash

Mindjárt olcsóbb lesz a fa, a műanyag, a betonacél

Hamarosan olcsóbbak lehetnek az építőanyagok nyersanyagai a lakosságnak is, mivel a világpiacon és itthon is megszűnőben van az áruhiány.

Felzárkózó kínálat

A hazai gyártók belföldön értékesítették termékeiket, miközben esik a fő építési nyersanyagok világpiaci ára - mondta a VG-nek Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke, aki a Masterplast Nyrt. elnöke is egyben. A belpiaci áruhiány megszüntetésében volt szerepe a kormány által bevezetett exportregisztrációs rendszernek, mert hatására a legtöbb gyártó korrigálta a piaci prioritásait, magyarul: sokkal több építőanyag maradt belföldön, mint korábban.

10-15 százalékos csökkenés

A betonacél, és a faáru importja is folyamatossá vált az Egyesült Államok és Kanada vámvitájának elcsitulásával, miután megszűnt a külpiaci áruhiány. A kőzetgyapot kivételével nincs olyan termékkör, amelyhez ne lehetne biztonságosan hozzájutni, bár több termék szállítási határideje hosszabb, mint korábban volt. Az árak korrekciója egyelőre kismértékű, hiszen csak az alapanyagok ára mérséklődött. A szakértő szerint,

legkésőbb három-négy hét múlva megmutatkozik a végtermékek fogyasztói árában is az acél és a műanyag alapanyagok árának átlagosan 10, valamint a fa árának 15 százalékos esése.


Ne hagyd ki!