Dollárbankjegyek szállnak a levegőben
Fotó: Shutterstock

Vajon mire költ a világ egyik csúcsmilliárdosa? Kitalálod?

A Forbes listáján a 166 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere. A Bloombergnél ezt a pozíciót már elveszítette, és a Tesla-alapító Elon Musk mögé szorult a dobogón, de akár első, akár második, az biztos, hogy van mit aprítania a tejbe.

Nem könnyű elképzelni ezt a hatalmas összeget. Az Insider 2018-ban kiszámolta, hogy az akkor 130 milliárdos vagyonnal rendelkező Amazon-alapító Bezosnak 88 ezer dollár jelenti azt, amit az átlag amerikai számára 1 dollár. Lássuk, mire lehet költeni ebben a léptékben!

Az űr a szenvedélye

Bezos szenvedélyes csodálója az űrutazásnak, amióta gyerekként a televízióban végignézte az Apolló holdraszállását. 2013-ban fizette egy expedíció költségeit, hogy kiemeljék az Apolló 12 misszió rakétahajtóműveit az Atlanti-óceánból.

Megalapította a Blue Origin elnevezésű, űrfelfedező társaságot, amely jelenleg egy új rakéta kialakításán dolgozik, ez Elon Musk SpaceXének riválisa lenne.

Bezos hosszú távú célja, hogy tömegeket küldjön fel az űrbe, és részben benépesítse a naprendszert. Egy interjúban azt mondta, hogy a teljes vagyonát erre a célra kívánja szánni.

Újság és földalatti óra

Bezos 2013-ban 250 millió dollárért megvette a Wahington Postot. A lap azóta kiszélesítette digitális ajánlatait, olvasottsága kilőtt.

Bezos-nak megtetszett a Long Now alapítvány is, amely egy óriási mechanikus, „10 ezer éves” óra építését tűzte ki célül a föld alatt, Texas nyugati részén. Bezos szerint az óra a „hosszú távú gondolkodás” szimbóluma.

Nemrég 500 millió dolláros jachtot építtetett magának Hollandiában, amit a helyek kis híján tojással dobálták meg, erről itt írtunk.

A klímaváltozás elleni harcra összesen 10 milliárd dollárt szán magánvagyonából. Ezt 2020-ban jelentette be, és még abban az évben megkezdte az összeg egy részének folyósítását. A Föld közös ügyünk, védjük meg együtt - írta akkor az Instagramra.

Exe lekörözte

Más jótékonysági célokra is adományoz, de nem olyan sokat, mint csúcsmilliárdos társai. Volt felesége, MacKenzie már csatlakozott Bill Gates Microsoft-társalapító Giving Pledge kezdeményezéséhez, amely szerint még életében megválik vagyona több mint felétől jótékonysági szervezetek javára. Ennek megfelelőn a volt feleség 2019-ben 1,7 milliárdot szórt szét 116 szervezet között.

Az adományozások persze nem mindig nyilvánosan zajlanak. Bezos a Mary’s Place szervezetet szemelte ki, amely a hajléktalanok számára biztosít képzést és szállást. A hajléktalanok sorsát bizonyára a szívén viseli, hiszen létrehozott számukra egy nyolcemeletes szállót Seattle-ben. Számottevő összegeket juttatott egy rákkutatási központnak, a Washingtoni Egyetem Alapítványának, és a Princeton Egyetemnek is.

Itt lehet megnézni Jeff Bezos-t jégkrém formájában.


Ne hagyd ki!