Karikó Katalin jó úton halad a Nobel-díj felé

Karikó Katalin és Drew Weissman

Fotó: AFP

Karikó Katalin jó úton halad a Nobel-díj felé

A friss Breakthrough-díj mellett korábban a „Nobel-díjhoz vezető útra terelő" Rosenstiel- és Horovitz-díjjal is kitüntették a világhírű magyar kutatót és társát.


Első magyarként kapta meg

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta meg idén a Breakthrough Prize-t, az egyik legjelentősebb, legnagyobb pénzösszeggel járó tudományos díjat. A Breakthrough Prize-t 2012-ben alapították, főleg szilícium-völgyi üzletemberek, egyebek közt Mark Zuckerberg és a Google-alapító Sergey Brin. Az eddig elismert személyek közé tartozik például az angol elméleti fizikus, Stephen Hawking; a kitüntetettek között a Szegedi Tudományegyetem alumnája, Karikó Katalin lett az első magyar tudós. A három élettudományi és az egy-egy fizikai és matematikai díjjal egyenként 3 millió dollár (891 millió forint) pénzjutalom jár. Vagyis Karikó és kutatótársa fejenként 1,5 millió dollárt kaptak.

A Nobel-díj előszobái

A fenti látványos sikernél tudományos szempontból talán fontosabb az a két másik díj, amit a kutatópáros kapott korábban. Az 1967-ben alapított Louisa Gross Horwitz-díjat a biológia vagy biokémia területén végzett alapkutatásokért adják. Az eddigi százhat díjazott közül ötvenegyen kapták meg az orvosi vagy biológiai Nobel-díjat. A másik, „Nobel-díjhoz vezető útra terelő" Rosenstiel díjat idén év elején kapta a páros. Az 1971-ben alapított, Lewis S. Rosenstielről elnevezett kitüntetés a Nobel-díj előszobájának is minősíthető. Ugyanis az eddigi 93 Rosenstiel-díjas közül 36 később orvostudományi, élettani vagy kémiai Nobel-díjat nyert. Karikó Katalin azt nyilatkozta, hogy ha megkapná a Nobel-díjat, az azzal járó pénzt - megosztva körülbelül 153 millió forintot - oktatásra és tudományra költené.

Ne hagyd ki!