A friss Breakthrough-díj mellett korábban a „Nobel-díjhoz vezető útra terelő" Rosenstiel- és Horovitz-díjjal is kitüntették a világhírű magyar kutatót és társát.


Első magyarként kapta meg

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta meg idén a Breakthrough Prize-t, az egyik legjelentősebb, legnagyobb pénzösszeggel járó tudományos díjat. A Breakthrough Prize-t 2012-ben alapították, főleg szilícium-völgyi üzletemberek, egyebek közt Mark Zuckerberg és a Google-alapító Sergey Brin. Az eddig elismert személyek közé tartozik például az angol elméleti fizikus, Stephen Hawking; a kitüntetettek között a Szegedi Tudományegyetem alumnája, Karikó Katalin lett az első magyar tudós. A három élettudományi és az egy-egy fizikai és matematikai díjjal egyenként 3 millió dollár (891 millió forint) pénzjutalom jár. Vagyis Karikó és kutatótársa fejenként 1,5 millió dollárt kaptak.

A Nobel-díj előszobái

A fenti látványos sikernél tudományos szempontból talán fontosabb az a két másik díj, amit a kutatópáros kapott korábban. Az 1967-ben alapított Louisa Gross Horwitz-díjat a biológia vagy biokémia területén végzett alapkutatásokért adják. Az eddigi százhat díjazott közül ötvenegyen kapták meg az orvosi vagy biológiai Nobel-díjat. A másik, „Nobel-díjhoz vezető útra terelő" Rosenstiel díjat idén év elején kapta a páros. Az 1971-ben alapított, Lewis S. Rosenstielről elnevezett kitüntetés a Nobel-díj előszobájának is minősíthető. Ugyanis az eddigi 93 Rosenstiel-díjas közül 36 később orvostudományi, élettani vagy kémiai Nobel-díjat nyert. Karikó Katalin azt nyilatkozta, hogy ha megkapná a Nobel-díjat, az azzal járó pénzt - megosztva körülbelül 153 millió forintot - oktatásra és tudományra költené.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!