A katasztrófáktól sújtott Föld bolygó egyik fele lángokban áll
Fotó: Shutterstock

Nagy pénzt toltak a katasztrófakutató űrvállalatba

Az európai székhelyű ICEYE vállalat 136 millió dolláros, átszámítva nagyjából 42,8 milliárd forintos befektetéshez jutott. Partnerei között az Európai Űrügynökség mellett számos más kormányszerv is megtalálható. Nézzük, mi áll a cég sikereinek hátterében!


Úttörő technológia

A finnországi ICEYE vállalatot hét évvel ezelőtt alapították azzal a céllal, hogy forradalmasítsák a természeti katasztrófák feltérképezését és előrejelzését. A vállalat különlegessége, hogy úgynevezett szintetikus apertúrájú rádiólokátorokkal (SAR) felszerelt műholdakkal pásztázza a Föld felszínét. A speciális műholdak nagyjából akkorák, mint egy hagyományos bőrönd, ami jelentősen csökkenti a tömeges műholdfellövések költségét.

A SAR műholdak képesek éjszaka és felhős időben is nagy pontosságú képeket rögzíteni a Föld felszínéről, ami kulcsfontosságú előny a hagyományos képalkotó műholdakkal szemben.

A vállalat ezidáig 16 műholdat állított keringési pályára, az új tőkéből további 10 SAR-t tervez elindítani még idén.

Unikornis született?

A műholdflotta növekedése kulcsfontosságú az ICEYE Nature Catastrophe (NatCat) Insights and Solutions termékcsaládjának bővítéséhez. Több szem többet lát alapon a vállalat gyakrabban vizsgálhatja a célkeresztjében lévő területeket, ha több eszköz áll rendelkezésére. Ez azért is fontos, mert jelenleg főleg árvíz-előrejelzésekkel foglalkozik, a jövőben azonban nagyobb hangsúlyt akar fektetni az erdőtüzekre, a széljárásra, a viharokra és a jégesőre.

Az ICEYE technológiai fejlettségét és versenyképességét jelzi, hogy partnerei között több kormányszerv, egyebek között az Európai Űrügynökség, az Egyesült Államok Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynöksége és a Nemzeti Felderítő Hivatala, illetve számos biztosító cég is megtalálható.

A cég székhelye Helsinkiben van, de már az USA-ban, Dél-Kaliforniában is felépített egy telepet.

Rafal Modrzewski vezérigazgató nem árulta el a cég piaci értékét, de azt elmondta, hogy a friss tőkebevonással nagyjából olyan mértékben növekedett a cég, mint az előző finanszírozási körökben. Ebből kiindulva értéke egymilliárd dollár körül mozoghat. Fennállása során összesen 304 millió dollárnyi kockázati tőke folyt be a vállalathoz.

Ne hagyd ki!