Népszerű a magyar vizsla a világban
Fotó: Shutterstock

Így hatott a világ kutyatenyésztésére  a magyar ’56

Bizonyos kutyafajták esetében igen jól állnak a hazai tenyésztők, azonban csak két magyar ebfajtából lett világfajta. Ehhez nagyban hozzájárult a magyar 1956-os forradalom és szabadságharc is.


Így áll világviszonylatban a hazai kutyatenyésztés

Nagyon vegyes manapság a hazai kutyafajták helyzete. Van néhány, amely globálisan is szép sikereket ér el a versenyeken. Ezeket a világ legtöbb pontján tenyésztik. Egyes magyar fajták (mint a komondor, vagy a magyar agár) azonban napjainkra elvesztették eredeti "rendeltetésüket", a komondort például már nem használják a pásztorok. Néhány klasszikus ebünk (a pumi is ilyen), viszont ügyes a kutyás sportokban, ezért igen népszerű.

„Bizonyos fajtakörökben verhetetlenek vagyunk. Ilyenek például a társasági kutyák. Ez az úgynevezett FCI 9-es fajtacsoport, a társasági és törpekutyák csoportja. Ide tartozik például a francia bulldog, de egyébként olyan 40-45 fajta van a 9-es csoportban. Ebben a fajtakörben nagyon erősek vagyunk, hiszen nagyon sok világgyőztes és Európagyőztes tenyésztőnk van”

nyilatkozta Korózs András a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke a magyarmezőgazdaság.hu-nak. A kutyák népszerűségéhez egyébként a szakember szerint az is hozzájárul, hogy a közelmúltban jelent-e meg olyan filmes alkotás, amelyben az adott faj szerephez jutott.

’56 is hatással volt a világ kutyatenyésztésére

Korózs András arról is tájékoztatást adott, hogy a magyar fajták tekintetében egyébként szép sikereket ér el a szakma, azonban ebben a kategóriában óriási a világverseny. Van ugyanis két olyan hagyományosan magyar ebfajta, amelyekből világfajta lett. Megjelentek minden kontinensen és tenyésztik is őket. Ezek pedig a rövidszőrű magyar vizsla és a fekete puli.

Említést tett arról is, hogy Angliában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is komoly magyar vizslatenyésztés folyik. Továbbá a fekete pulik esetében is konkurenciát jelent Ausztrália és az USA. Ezekbe az országokba ugyanis az 1956-os forradalom és szabadságharc után sok jó hazai tenyésztő kivándorolt, akik kiváló kutyákat vittek magukkal.

„Tartjuk azonban a minőséget. Anyaországként uralkodók vagyunk, azonban odafigyelést igényel a fajta”

- zárta mondandóját Korózs András.


Ne hagyd ki!