Sorozattervvel nyert díjat egy magyar szerzőpáros az HBO-nál
Fotó: Shutterstock

Alkoholista anya sztorijával nyert díjat az HBO-nál a magyar alkotópáros

Két magyar alkotó, a rendező-forgatókönyvíró Csicskár Dávid és a producer Zachar Balázs filmsorozatterve nyerte el az HBO nemzetközi díját. Tévésorozat készülhet az alkotásukból.


Magyar siker

Egy alkoholista anyáról szóló filmsorozattervvel nyerte el az HBO Europe díját a 25. Tallinn Black Nights Filmfesztiválon két magyar szakember az észt fővárosban. Csicskár Dávid rendező és forgatókönyvíró, valamint Zachar Balázs producer az Elephant (magyarul Elefánt) című sorozattervükkel érték el a sikert – írja a Pécsma.hu.

A két filmes a MIDPOINT TV hét hónapos, Launch néven futó sorozatfejlesztési tréningjén vettek részt. Erre a rendezvényre mindösszesen 9 terv és a mögöttük álló szakemberek kerülhetnek be minden évben Kelet-Közép-Európából. A tréning Észtországban megtartott zárórendezvényén kapta meg a magyar páros a díjat, valamint az azzal járó pénzdíjat.

A pénznél többet ér a hírverés

A pécsi születésű Csiszár Dávid a helyi hírportálnak elmondta, hogy az 5 ezer dolláros jutalmuk a filmszakmában jelképes összegnek számít, a sorozatterv azonban a díjjal akkora nemzetközi hírverést kapott, amekkora több ajtó is megnyithat előttük a jövőben.

A forgatókönyvíró arra a kérdésre nem felelhetett, hogy az HBO megveszi-e tőlük a sorozattervet, mivel a szakembert titoktartási szerződés köti. Azt viszont elárulta, hogy komoly az érdeklődés a projekt iránt, ezért bízik benne, hogy leforgatják a sorozatot, ráadásul Magyarországon.

A történet

Az alkotás a szerző szerint meglehetősen provokatív és tabukat döntöget.

A tervem egy alkoholista anyáról szól, akinek egy ponton túl nem a családja az egyetlen boldogsága, hanem elkezd kicsit saját magával is foglalkozni. Ráadásul nem is kifejezetten dráma, hanem fekete humorral fűszerezett sorozat

– fogalmazott Csicskár Dávid.

Az HBO Europe részéről a díjat átadó Steve Matthews szerint a projekt a díjat az "érthető és élvezetes vígjátékforma keretein belül egy nagy kihívást jelentő probléma rendíthetetlen feltárásának intelligens megközelítéséért, számomra pedig a szenvedélybeteg főszereplő iránti érezhető szeretetért és ragaszkodásért kapta" – írj a Magyar.Film.hu.

Ne hagyd ki!