Úgy néz ki, a vírus növelte a nemek közötti egyenlőtlenséget. Bár a finanszírozási szakadék mindig óriási volt a férfi és női startupok között, tavaly utóbbiak mégis rekordalacsony mennyiségű tőkéhez juthattak.


​Hátrányban a női startupperek

Kivételek mindig vannak. A Bumble randiapp 31 éves alapítója, Whitney Wolfe Herd, a legfiatalabb nő lett, akinek tőzsdére vitték a cégét, a hölgyek által indított vállalkozások helyzete mégis borús. Különösen a Közép- és Kelet-Európában. Tavaly a pandémia ellenére soha nem látott mennyiségű befektetés érkezett a régió technológiai szektorába. Csakhogy ennek a csak nőkből álló csapatok nem érezték a pozitív hatását.

Míg 2018-ban az összes befektetés 4,1 százaléka jutott el a hölgyek által alapított cégekhez, addig tavaly alig érte el az 1 százalékot ez az arány. Pedig az összes startup 13 százalékát nők alapították - derült ki a European Women in VC, az Experior VC és a VC Unconventional Ventures kutatásából. Kinga Stanislawska, az Experior VC ügyvezető partnere szerint a nők több fronton is hátrányban vannak és helyzetükön a COVID-19 csak rontott. Figyelniük kell a családjukra, nevelni a gyerekeket, gondozni az időseket, a vírus hatására pedig kevésbé tudtak fókuszálni a munkájukra.

​Befektetői homofília

A kockázati tőkések eleve kevesebb befektetési kört kínálnak a nőknek. Ha pedig eljutnak több körig, akkor is nagyságrendekkel kevesebb tőkéhez jutnak, mint a férfi alapítók. A statisztikák szerint a férfiak a magvető és az első körös finanszírozásoknál általában kétszer annyi befektetéshez jutnak. 2016 óta a vállalkozás beindítására szánt tőkebefektetések csupán 2 százaléka, míg a finanszírozási körökből származó pénzek 4 százaléka került a tisztán női alapítású startupokhoz. Az összes többi férfiakhoz, vagy vegyes összetételű csapatokhoz került.

Az egyik megoldása ennek a befektetői közeg nemi eloszlásának egyenlőbbé tétele lenne. A jelentésből kiderült, hogy a közép- és kelet-európai régióban a tőke 90 százalékát férfiak kezelik, és a kockázatitőke-társaságok összes partnerének 93 százaléka is férfi. Az Európai Bizottság ezt a jelenséget befektetői homofíliának nevezte. Kimutatták, hogy egy női vezetésű kockázatitőke-alap háromszor nagyobb eséllyel fektet be olyan cégekbe, melyeket szintén nők vezetnek. Hozzá kell tennünk, hogy az ilyen befektetői alapok aránya a régióban hihetetlenül alacsony, nagyjából 3 százalékos. Pedig 1 euró befektetés után a női startupok 96 százalékkal nagyobb jövedelmet termeltek, mint a férfiak.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!