Tőzsdei árfolyammozgást mutató grafikon egy monitoron
Fotó: Unsplash

Sikeres nők - Hivatása a kockázat

A férfiközpontú pénzügyi világ egyik legkeményebb területén áll helyt Ivana Lonjak Dam, az UniCredit Bank Hungary Zrt. kockázatkezelési divíziójának vezetője. Hogyan csinálja? Interjú.


​Mi volt a legnagyobb kihívás pályafutása során?

A 2020-as világjárvány közepette neveztek ki a kockázatkezelési divízió vezetőjének, amikor a Covid úgy próbára tette a pénzügyi szolgáltatásokat, mint a közelmúlt történelmének egyetlen más válsága sem. Ez volt az első vezetői feladatom. Virtuális környezetben kellett kiépítenem a vezetői pozíciómat, miközben erős eszközállományt kellett fenntartanom és irányítanom.

​Mit tanácsol az Önt követni kívánó nőknek?

Kezdjék mindig a "miért" kérdésével. Gondoljanak erre úgy, mint egy iránytűre, amely megmutatja, hogy az irány, amelyet választ, beleillik-e az értékrendjébe. A legtöbbször a bátorság is hiányzik. Legyen bátorságuk kiállni és beszélni.

​Kapott támogatást a szakmai előmenetelében?

Ivana Lonjak Dam, az UniCredit Bank Hungary Zrt. kock\u00e1zatkezel\u00e9si div\u00edzi\u00f3j\u00e1nak vezet\u0151je

Ivana Lonjak Dam, az UniCredit Bank Hungary Zrt. kockázatkezelési divíziójának vezetője

Fotó: Haszon Magazin

Sheryl Sandberg híres mondása szerint "a legfontosabb karrierdöntés, amit meghozol, az az, hogy kihez mész feleségül...". A támogató férjem fontos szerepet játszott a szakmai sikereimben. És nem tartanék ott, ahol most vagyok, ha nem bíztam volna meg abban a sok-sok emberben, akik kritikus visszajelzéseikkel segítettek a vezetői fejlődésemben.

Mi a sikere titka?

A személyes siker legjobb fokmérője, ha céltudatos, kiegyensúlyozott életet élünk. Számomra ez azt jelenti, hogy a jelenre összpontosítok, merek nagyot álmodni, és igyekszem továbbra is bátran kilépni a komfortzónámból. Végül pedig sokat segít a tudat, hogy mindent megtettem azért, hogy önmagam legjobb változatává váljak.

A kockázatkezelésben hogyan lehet felkészülni a váratlan helyzetekre?

Magas szintű rugalmassággal és reagálóképességgel, amelyben a vállalati kultúra döntő szerepet játszik. Az ügyfélközpontúságot felvállaló, a párbeszédre és vitára épülő, példamutató vezetéssel rendelkező vállalatok nagyobb ellenálló képességet mutatnak a válság idején.

​Mit tart a legnagyobb kockázatnak a jövőben?

Az éghajlati kockázatot. A bankok saját ESG-stratégiáik meghatározása mellett fontos szerepet játszanak abban, hogy segítsék az ügyfeleket a szén-dioxid-mentes gazdaságra való átállásban.

****

​NÉVJEGY:

Ivana Lonjak Dam, az UniCredit Bank Hungary Zrt. kockázatkezelési divíziójának vezetője. Az UniCredit Csoporton belül a Zagrebačka banka-nál kezdte pályafutását, majd az évek során jelentős nemzetközi tapasztalatot szerzett a kockázatkezelés területén. Dolgozott az UniCredit Bank Austria bécsi és az UniCredit S.p.A. milánói központjában. 2020 óta az UniCredit Bank Hungary kockázatkezelési területéért felel.

Ne hagyd ki!