Pókháló közepén ül egy pók  zöld levelek között
Az acélnál ötször erősebb pókhálót már az ókori görögök is felfedezték, manapság pedig tudósok sokasága vizsgálja, hogyan lehetne hasznosan felhasználni számtalan területen. Egy japán startup, a Spiber most azon dolgozik, hogy a pókok hálói segítségével forradalmasítsa a textilgyártást.


A Spiber biotechnológiai cég kezdetben laboratóriumban állított elő pókháló-másolatot, majd a szövetek szélesebb skáláján kezdett dolgozni, hogy fenntarthatóbb megoldásokat kínáljon a gyapjú, a kasmír és a farmer helyett.

Válasz lehet

A cég védjeggyel ellátott anyagát, a Brewed Proteint limitált darabszámú kollekciókban már felhasználták, például a japán Sacai, vagy a nálunk is ismert The North Face márka japán ágánál.

Jelenleg a gyártás kiterjesztésén dolgoznak, mielőtt megjelennének egy nagyobb piaci szegmensben. Reményeik szerint az új technológia segít néhány égető globális kihívás hatékony megoldásában.

A pókok a hálószövésnél folyékony fehérjéből állítanak elő selymet. Bár évtizedek óta tartanak a világon selyemhernyókat a selymükért, a pókokat kannibál életmódjuk miatt lehetetlen szabályozott körülmények között tenyészteni.

A Spiber alapítói ezért úgy döntöttek, hogy megkísérelnek előállítani egy olyan mesterséges anyagot, amely molekulárisan megegyezik a pók selymével. Kazuhide Sekiyama és Junichi Sugahara még diákként, 2004-ben kezdett kísérletezni.

Moon Parka

A 2007-ben alapított Spibernél többezer pókfajtát, valamint másféle selyem-előállító állatot tanulmányoztak, és összeállítottak egy adatbázist különféle selymekből.

A Brewed Protein speciális anyagához vizet, cukrot és különleges mikrobákat erjesztenek, majd az anyagot áteresztik egy fúvókán, így alakul ki a pókselyemhez hasonló, védjeggyel ellátott rostanyag.

Miután sikeresen előállították a pókselyem alternatíváját, egy sor Brewed Protein szövetet készítettek, a fehérjeszekvencia megváltoztatásával.

A cég 2015-ben kötött megállapodást a The North Face Japannel limitált darabszámú, úgynevezett Moon Parka gyártásáról a Holdra lépés 50. évfordulója alkalmából.

Időközben azonban kiderült, hogy a pókselyem a nedvességtől összemegy, ezért módosítani kellett a fehérjén, hogy az anyag alkalmas legyen időjárásálló kabátnak. Ez négy évbe telt, végül időben, 2019-re elkészültek vele, és az ötvendarabos kollekció darabonként 150 ezer japán jenért (kb. 400 ezer forintért) el is kelt.

The Conversation

Ne hagyd ki!