Egy ember , aki 30 felett lett sikeres, kitűzte zászlóját egy hegy tetejére
Fotó: Shutterstock

Elmúltál 30, de még nem jött az áttörés? Van még remény

Kiskorunktól kezdve azt sulykolják belénk, hogy 20-as éveink végén, 30-as éveink elején már illik nagy pénzeket keresni és sikert sikerre halmozni. A valóságban ez keveseknek jön össze.


A nagy normák

A pénzügyi biztonság és a társadalmi elvárásoknak való megfelelési kényszer miatt a legtöbb ember arra törekszik, hogy minél előbb munkába álljon, és kialakítson egy állandó karrierutat. Az esetek többségében ezek az emberek előbb-utóbb rádöbbennek, hogy nem a számukra megfelelő pályát választották. Sokan ezen a ponton úgy érzik, nekik már késő, egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy váltsanak, vagy szimplán nem akarják a biztos megélhetésüket a bizonytalan ismeretlenre cserélni. Ez hosszútávon kiégéshez, szorongáshoz, depresszióhoz vezet.

Eyal N. Danon life coach, az Ignite Advisory Group tanácsadó cég alapítója 25 éves karriertanácsadói pályája során sok ilyen emberrel találkozott. A CNBC-nek elmondta, mit javasol azoknak a "kallódó lelkeknek", akik ezzel problémával küzdenek.

Ne aggódj, van időd

Az életvezetési szakember arra biztatja önmarcangoló ügyfeleit, hogy 18 és 36 éves koruk között töltsék azzal az idejüket, hogy megtalálják szenvedélyüket, és minél több érdekes munkát fedezzenek fel – még akkor is, ha ezekből alig tudják kiköhögni a megélhetésükhöz szükséges anyagiakat.

Ezt az életszakaszt „Felfedező szakasznak” nevezi, amelyet, ha bölcsen tölt az ember, jelentősen növelheti jövőbeni boldogságának és anyagi biztonságának esélyeit.

Sikeres emberek tucatjai életük során megannyi karrierutat maguk mögött hagynak, hogy aztán egy új pályán, egy jobb élet reményében mindent előről kezdjenek. Viszont, ha átfogó és hosszas kutatás után 36 éves korodig megtalálod a számodra tökéletes életpályát, még akkor is évtizedek állnak előtted, hogy sikeres, boldog és gazdag életet élj. Természetesen el kell tartanod maga, amíg kísérletezel, de anélkül is boldogulni fogsz, hogy milliók pihennének a bankszámládon. Az ötlet az, hogy fiatalon, amikor kevesebb vesztenivalód van, vállalj komolyabb kockázatot, idősebb korodban ugyanis már jóval nagyobb lesz a tét, ha változtatni akarsz az életeden.

A szakember azt is elárulta, hogyan aknázzuk ki a felfedező fázis lehetőségeit.

Fedezz fel legalább három karrierpályát

Tegyük fel, hogy az az egyik álmod, hogy sikeres zenész legyél. Egy percig se habozz, menj végig a dalok elkészítésének és marketingjének folyamatán, és merülj el a saját művészetedben.

Ha úgy érzed, mégsem ez a te utad, lépj tovább a sorban következő álmod irányába.

Amellett, hogy felfedezheted, mivel akarsz (vagy mivel nem) valójában pénzt keresni életed végéig, értékes tapasztalatokat, leckéket gyűjthetsz utad során, amelyek segíthetnek álmaid megvalósításában.

Ne törődj azzal, mások mit gondolnak

Néha az álmaid megvalósítása megkívánja, hogy bízz magadban, és ne törődj azzal, mit gondolnak mások az utazásodról.

Ne feledd, csak azért, mert nem szokványos utat választottál, még nem jelenti azt, hogy rossz döntést hoztál, vagy nem dolgozol keményen. Az emberek rosszindulatát sokszor az irigység táplálja. Nincs azzal semmi probléma, ha letérsz a kitaposott útról.

A világ legsikeresebb emberei mind komoly kockázatot vállaltak életük során, és minél hamarabb tették ezt, annál hamarabb érték el céljaikat.

Keress egy mentort

A mentorok amellett, hogy tanácsokkal, kapcsolatokkal segíthetnek a lehetőségek felfedezésében, vagy épp egy karrierpálya konkrét elkezdésében, betekintést nyújthatnak abba is, hogy milyenek lehetnek egy karrierút későbbi szakaszai.

Biztosan sokat tanulhatnál Elon Musktól vagy Warren Buffett—tól, de ne ess bele abba a csapdába, hogy túl sok időt töltesz „magas rangú” mentorok keresésével. A legjobb mentorok aktívan részt vesznek az utazásodban azzal, hogy bátorítanak és nagyszerű erőforrásokat ajánlanak, amelyek inspirálnak és információhoz juttatnak.

Ha érdekel, mások hogyan valósították meg álmaikat, KATTINTS IDE!

Ne hagyd ki!