Egyre rosszabbak a statisztikák
Fotó: Shutterstock

Veszélyes lehet, ha egy címre sok vállalkozás van bejelentve

Egyre gyakrabban fordul elő Magyaroroszágon, hogy azonos címre száznál több vállalkozás van bejelentve. Az adatok szerint arányaiban magasabb a problémát jelző eljárások száma az ilyen címeken. A statisztikák az idén is romlottak.


Veszélyes lehet egy frekventált cím

Frekventált címeknek azokat a székhelycímeket (is) nevezik, amelyekre tömegesen vannak bejegyezve vállalkozások. A hazai jogi környezet engedi és szabályozza ezt a gyakorlatot, azonban az adatok azt mutatják, hogy érdemes igencsak óvatosnak lenni az ilyen bejelentésekkel – írja legújabb elemzésében az Opten.

Ha egy vállalkozó több cég tulajdonosa, bizonyos cégszámig és méretig indokolt lehet a közös cím. Az is előfordulhat, hogy egy ipari parkban vagy irodaházban nincsenek megkülönböztető címek, esetleg egy székhelyszolgáltató miatt sok vállalkozás működik egyetlen cím alatt. Viszont megkérdőjelezhető az a jelenség, amikor például több cég köthető egy hajléktalanszállóhoz. Ráadásul azt mutatja a gyakorlat, hogy azon vállalkozások túlélési képessége jóval alacsonyabb, amelyek közös címbejelentésekkel működnek.

Ilyen arányokat mérnek

A portál adatai alapján amíg 5-20 társas vállalkozás van bejegyezve egy címre, hasonló arányú végrehajtási és megszüntetési eljárásokkal találkozhatunk, igaz, a végrehajtási arány emelkedett az idén. Jelenleg a társas vállalkozások 14 százaléka kerül ilyen eljárás alá 1 év alatt ezeken a székhelycímeken, amíg tavaly nagyjából 10 százalék volt az arányuk.

Az ennél több céget számláló székhelycímek szegmenseiben jelentősen nő a végrehajtási, felszámolási és kényszertörlési arány. Az 21-50 céggel bíró székhelyek között 16-1-6 százalékosak az arányok, 50-100 felet pedig ennél is nagyobbak. 100 feletti vállalkozásnak székhelyet biztosító címek körében pedig elképesztően magasak, 35-17-3 százalékosak az arányszámok. Ráadásul idén megugrottak a végrehajtási számok a frekventált címeken.

Egyre több a frekventált cím

Ha a frekventált címek számát vizsgáljuk, akkor idén 4514 olyan székhely van Magyarországon, ahova 5-10 társas vállalkozás van bejegyezve, ami 5 százalékos növekedést jelent két év alatt. Ez meghaladja a teljes cégadatbázis cégszámnövekedését.

Csupán a 11-20 céget számláló címek csökkenésről lehet beszámolni. Jelenleg mintegy 992 ilyen székhelycím van az országban, amíg 2020-ban 1013 volt.

Mindemellett manapság 117 olyan helycím található, ahova 100-nál több cég van bejegyezve.

Mivel mind a frekventált címek száma, mind a cégek eljárás alá kerülés aránya is növekszik a sok céget számláló székhelyek körében, elmondható, hogy egy olyan minta kezd kirajzolódni ezen a területen, amire egyre inkább érdemes odafigyelni a hazai vállalkozásoknak, amikor üzleti partnereket keresnek

- jegyzi meg az Opten elemzője.

Ne hagyd ki!