Borokat dobott piacra Gordon Ramsay
Fotó: Shutterstock

Gordon Ramsay betört a borpiacra is, egy volt munkatársával beszéltünk erről

A világ egyik legismertebb séfje, Gordon Ramsay saját olasz borkínálattal lépett a piacra. A nevével fémjelezve fehér, rozé és vörösbor is kapható. Megkérdeztük erről Kónya Ádámot, aki sommelierként dolgozott nála.A borpiacot is meghódítaná Gordon Ramsay

Gordon Ramsay skót származású brit séf és médiaszemélyiség. Éttermei több Michelin-csillagot bezsebeltek az évek során az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A közelmúltban új piacot igyekszik meghódítani, miután borokat is forgalmazni kezdtek a neve alatt.

Előbb az USA-ban jelentek meg a sajátmárkás termékei kaliforniai szőlészetekből, nemrégiben pedig az európai piacra tört be italaival. A Gordon Ramsay Italian Collection borai skót séf, a Benchmark Drinks és Alberto Antonini olasz borász együttműködéséből születtek meg.

„20 éve vezetek egy három Michelin-csillagos éttermet, ahol megkóstolhattam néhányat a világ legjobb borai közül. A borkészítés mindig is lenyűgözött. Ez egy varázslatos folyamat, ahol a hagyomány, a szenvedély és a tudomány keveredik egyetlen palackban. Olaszország és a borai különleges helyet foglalnak el a szívemben. Tanával (a felesége – a szerk.) boldog időket töltöttünk el ebben a csodálatos országban, és sok pillanatot még jobbá tett a bor. Amikor a saját borkínálatomat bevezettük, nagyon fontos volt, hogy ugyanazt a minőséget állítsam ki, amit az éttermeimben is elvárok”

– nyilatkozta a sztárszakács.

A boraiban egyébként két különböző olasz borvidékről, Toszkánából és Abruzzóból származó szőlőfajtákat kevernek, hogy elérjék a kívánt ízvilágot. Az első forgalomba került tételek mindegyike 2020-as évjáratú. Gordon Ramsay termékcsaládjának tagjai nagyjából 4400 forintos (10£) áron vásárolhatóak meg Angliában. A fehér Vibrante Bianco, a vörös Intenso Rosso, a rozé pedig Elegante Rosato néven forgalmazzák az Egyesült Királyságban.

Jó, de nem kiemelkedő?

Kónya Ádám olyan éttermekben dolgozott sommelierként, mint a skót sztárszakács nevével fémjelzett londoni Savoy Grill, vagy a Michelin csillaggal rendelkező Pétrus by Gordon Ramsay. A borszakértő elmondta a Haszon.hu-nak, hogy kicsit sem lepte meg az, hogy a séf betört a borok piacára, azonban meglepő, hogy nem egy prémium termékekkel tette azt.

„10 fontért egy olasz bor nem tartozik a prémium árkategóriába az Egyesült Királyságban, körülbelül a középkategória legalját súrolja. Ramsay top éttermeiben több ezer fontért is kínálnak borokat. Amögött, hogy ebben a kategóriában próbál piacra kerülni, feltételezem gazdasági szempontok állnak”

– nyilatkozta a Haszon.hu-nak a borszakértő, aki arról is említést tett, hogy a bit séf egyébként sem csupán fine-dining helyeket üzemeltet, hiszen éttermei között található hamburgerező és „fish and chips”-es is, tehát nem kizárólag a leggazdagabbak a célközönsége.

Kónya Ádám arról is beszámolt a portálunknak, hogy ő még nem kóstolta eddig a sztárszakács borait. A világ egyik legnagyobb, a borok fogyasztóinak véleményét tartalmazó applikáción, a Vivino-n azonban már kaptak néhány értékelést a termékcsalád tagjai. Eddig a fehérbor szerepel a legjobban, 5-ből 3,9 ponttal. A vörösbor 3,6-os értéken áll, amíg a rozé pontszáma egyelőre nem publikus, feltehetően a kevés minősítés miatt. Ezek az értékek a szakember szerint ugyan jónak mondhatóak, de elmaradnak a kiemelkedő kategóriától.

Ne hagyd ki!