Van, akinek 1,5 millió forintot kellett fizetnie parlagfű miatt
Fotó: Shutterstock

Sokak pénztárcája is bánhatja, ha itt a parlagfűszezon

Jelentős bírságot szabhat ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az elhanyagolt parlagfüves területek tulajdonosaira. Csak tavaly több mint 1400 személyt bírságoltak meg, akik összesen majdnem 74 millió forint büntetést fizettek be. A csúcsbírság 1,5 millió forint volt 2022-ben.


Jelentős bírságokat szab ki a Nébih a parlagfű miatt

Összesen 73,8 millió forint bírságot szabott ki a Nébih tavaly Magyarországon azokra, akik a területükön nem nyírták le vagy irtották ki a parlagfüvet. Azonban kedvező hír, hogy néhány éve csökken a büntetések összege, hiszen 2019-ben még 136 millió forintra rúgott.

Külterületen 1394 alkalommal, belterületen pedig 57-szer bírságoltak a megyei kormányhivatalok a gyomnövény miatt 2022-ben. A legnagyobb büntetés 1,5 millió forint volt, a legkisebb pedig 15 ezer. A jogszabályok szerint 15 ezer forint a minimum kiszabható bírság a parlagfüves területek után, amíg a maximum 5 millió forint. A büntetés mennyiségét elsősorban az érintett terület elhelyezkedése, mérete és a gyomnövény mennyisége alapján számolják ki. Egyébként a csúcsbírság 2019-ben 1,1 millió, 2020-ban 2 millió, 2021-ben 1 millió, tavaly pedig - ahogyan már említettük - 1,5 millió forint volt.

Ha a károsító gyommal borított terület átlaga nem haladja meg 10 százalékot, az irányadó bírságtétel legalacsonyabb összege szabható ki. Ha pedig a parlagfűvel borított terület átlaga meghaladja az 50 százalékot, akkor az irányadó bírságtétel legmagasabb összegét kell alkalmazni

- tájékoztatta a Nébih a Napit.

A hatóság megjegyezte, 2022-ben a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül 2081 bejelentés érkezett, 1418 belterületre, 663 pedig külterületre. Emellett tavaly is volt az ország teljes területén kis repülős parlagfű-felderítés.

Barátunk, a parlagfűfaló bogár

Egyébként az eddigi vizsgálatok szerint a levéltetvek, levélbolhák, levélgombák nem jelentenek igazán hatékony biológiai megoldást a parlagfű ellen. Azonban a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) oda is eljut, ahová a hatósági ellenőrzés nem, így a gyomnövények eddig ismeretlen élőhelyeit is elérhetik.

Korábban a parlagfű-olajosbogarat mediterrán éghajlaton, a magyar határtól legalább 100 kilométerre élő fajként tartották nyilván. A déli országokban emiatt jobban ismerik, és az olasz kutatók adatai szerint akár harmadával is csökkenthetik a parlagfűpollen koncentrációját. Magyarországon néhány éve észlelték először.

Ne hagyd ki!