facélia, mézontófű, mezőgazdaság

​Rákaphatnak a gazdák a beszédes nevű mézontófű termesztésére

Egyre nagyobb a kereset a facélia néven is ismert növény vetőmagjaira. A Magyarországon 8-10 ezer hektárnyi vetőterületen termesztett mézontófű a zöldtrágyázás mellett a méhlegelők fenntartásában is segíthet.


A facélia rendkívül ellenálló növénynek számít, ugyanis amellett, hogy remekül tűri a száraz időjárást, szinte alig van olyan kártevő vagy kórokozó, ami pusztítaná.

Az egyetlen veszélyforrását a gyomnövények jelentik, de az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMK) szerint termesztése még így is kiváltképpen gazdaságos lehet Magyarországon.

Az ÖMK tájékoztatása szerint a facélia elterjesztése fenntartható, ökogazdálkodási szempontból is kedvező cél lenne, mivel mind zöldtrágyaként, mind vetőmagként fel lehet használni, ezen felül hozzájárul a szántóföldek növénykultúrájának sokszínűsítéséhez, valamint alkalmazása a méhlegelők számára is előnyökkel szolgál.

Az ÖMK vezető szaktanácsadója, Allacherné Szépkuthy Katalin is nyilatkozott a facéliáról:

"a facéliát nemcsak a gyökerei által kiválasztott anyagok, ezek növényvédelmi hatása miatt javasoljuk, hanem biomassza produkciója és a méhlegelőként való hasznosítása miatt is. A legtöbb zöldtrágya vagy takarónövény keverékben van facélia, mert gyorsan fejlődik, jó gyomelnyomó, mivel más növénycsaládba tartozik, nem gazdája a leggyakrabban termelt szántóföldi növények betegségeinek, és időszakosan táplálékot biztosít viráglátogató rovaroknak."

Ugyan a mézontófű hazai termelését elsősorban a külföldi kereslet határozza meg, a Közös Agrárpolitika (KAP) által is előírt zöldítő-szabályozások bevezetése óta a magyar gazdák is szívesebben foglalkoznak a facélia termesztésével. A megtermelt vetőmagok nagy részét egyébként Nyugat-Európába exportálják, körülbelül kilónként 800-1000 forintos áron.

Ez is tetszhet: Méhszámlálást tartottak Európában, itt a magyar eredménye

Pohl György mosonmagyaóvári termelő kiemeli a gyomirtás fontosságát. Elmondása szerint akkor éri meg mézontófüvet termelni, ha a talaj jól elő van készítve a magok elvetésére: amennyiben a gazdák elvégzik ősszel a mélyszántást, kiirtva ezzel a gyomnövények nagy részét, nem sok tényező akadályozza majd meg a facélia növekedését. Pohl emellett aggodalmát fejezte ki a termés kapcsán, mert a mostanában tapasztalt csapadékos időjárás nem kedvezett a szárazságkedvelő növény fejlődésének.

Érdekes lehet számodra: Így lesz hatékony a gyomirtás a kukoricában!

fac\u00e9lia, m\u00e9zont\u00f3f\u0171, mez\u0151gazdas\u00e1g, z\u00f6ldtr\u00e1gya

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

Forrás: Agrárszektor

Ne hagyd ki!