A hazai horgászoknak számos szabályt kell betartaniuk, ha nem akarnak büntetést kockáztatni
Fotó:123RF

Hal helyett méretes bírságot is kifoghatnak a hazai horgászok

A Nébih folyamatosan ellenőrzi a horgászokat és a halgazdaságokat. A közelmúltban több jelentős bírságot is kiszabtak az észlelt szabálytalanságok miatt. Akadt illegális horgász, akinek 480 ezer forintos büntetést kellett kifizetnie.Ellenőrzik a halgazdaságokat

A Nébih egész évben ellenőrzi a hazai vizeken a horgásztatást és a haltelepítéseket, hiszen csakis nyilvántartott halgazdaságokban, a hatóság által jóváhagyott gazdálkodási terv alapján, az arra jogosult személy vagy szervezet folytathat horgászatot vagy haltelepítést. Ez alól a magántulajdonban lévő, nyilvántartásba nem vett „horgásztavak” sem mentesülnek – áll asz Agrárszektor.hu cikkében.

Halgazdálkodásokban talált szabálytalanságok miatt 50-ből 5 esetben bírságolt idén a Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ), mintegy 6 millió forint összegben. Két esetben pedig a haltelepítést is megtiltották itthon nem honos halfaj jelenléte miatt.

Fontos megemlíteni, hogy Magyarországon szinte minden olyan vízterület halgazdálkodási vízterületnek minősül, amely időszakosan vagy állandóan alkalmas a halak életfeltételeinek biztosítására. Kivételt csak néhány haltermelő, engedélyekkel rendelkező, mesterséges létesítmények képez. Ráadásul mindig be kell jelenteni azt a vízterületet a halgazdálkodási hatósághoz.

Vigyázzunk, hol horgászunk!

Azonban nem csak a halgazdaságok vezetői aggódhatnak az ellenőrzések miatt. Hazánkban igen nagy problémát jelent az illegális horgászat. Ennek, valamint az engedély nélküli halkereskedelemnek a felszámolása érdekében még 2015. májusában megalakult a már korábban említett Állami Halőri Szolgálat. Az ÁHSZ feladata a hatályos jogszabályok betartatása egyebek között az ország halgazdálkodási vízterületein, valamint bárhol, ahol halat forgalmazhatnak – áll a HelloVidék.hu egy korábbi cikkében.

„Az állami halászati őrök nemcsak a vízpartokon jogosultak ellenőrizni, hanem a halak és a haltermékek mozgását is nyomon követhetik a víztől az asztalig. Ennek megfelelően a szakemberek az éttermeket és a halértékesítő helyeket is ellenőrzik”

– mondta Markella Krisztián, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Agrárgazdálkodás Felügyeleti Osztályának vezetője.

A szakértő arról is beszélt, hogy jogsértő horgászatnak minősül az engedély nélküli horgászat vagy halászat mellett például a területi jegy nélküli horgászat, a megengedettnél több horgászeszköz használata, valamint a tilalmi időben vagy tiltott helyen történő horgászat és halászat, de a védett hal zsákmányolása is.

Az engedély nélküli horgászat pedig büntetéssel jár. A Nébih által kiszabott legnagyobb bírság összege 480 ezer forint volt, a hatóság ebben az esetben horgászatot és illegális halkereskedelmet szankcionált.

Ne hagyd ki!