Hogyan védekezzünk az egyszikű gyomnövények ellen repcében?

Késő őszi gabona árvakelés az áttelelt repcében

Fotó: Kite Zrt.

Hogyan védekezzünk az egyszikű gyomnövények ellen repcében?

Szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy az éghajlatváltozás hatására hazánkban a csapadékmennyiség eloszlása térben és időben is szélsőségessé vált, az átmeneti évszakok lerövidültek, évjáratonként el is tűntek.


Az elmúlt évtizedben gyakorivá vált a száraz, aszályos, meleg őszi időjárás, melynek következtében a T1 és T2 életformájú gyomnövények (nagy széltippan (Apera spica-venti), vagy az árvakelésű gabona) a megszokottól jóval később, csak november elején-közepén keltek ki. A megváltozott körülményekhez a repce gyomirtási technológiában is alkalmazkodnunk kell, ezért a magról kelő és az évelő egyszikű gyomfajok (tarackbúza (Elymus repens), a csillagpázsit (Cynodon dactylon), a parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides) vagy a fenyércirok (Sorghum halepense) ellen a tavaszi posztemergens védekezést javasoljuk Rango szelektív egyszikű gyomirtószerrel.

A Rango hatóanyaga a quizalofop-P-tefuril, szisztemikus hatású, a tápanyagszállító szöveteken keresztül a tenyészőcsúcs irányába mozog a növényen belül. A kezelést követően 1-2 napon belül az egyszikű gyomok növekedése megáll, 7-10 nap múlva nekrotikus foltok jelennek meg a tenyészőcsúcson, és 2-3 héten belül elpusztul a növény. A Rango szelektív hatású a kétszikű növényekkel szemben, mivel azok a quizalofop-P-tefuril hatóanyagot teljes mértékben képesek lebontani, így biztonsággal használhatjuk a kétszikű kultúrnövények esetében.

A Rango-s kezelést követő 10. napon sárguló gabona árvakelésFotó: Kite Zrt.


A Rango-t az egynyári egyszikű gyomfajok 1-3 leveles korában 0,8-1,0 l/ha, 3-5 leveles korában 1,0-1,2 l/ha, az 5 levelesnél idősebb gyomnövények esetében 1,2-1,5 l/ha dózisban kell kijuttatni. Az árvakelésű búza 1-3 leveles korában 0,6-0,8 l/ha, 3-5 leveles korában 0,8-1,0 l/ha dózisban kell alkalmazni. Az évelő egyszikű gyomok esetében a dózist az adott faj határozza meg: fenyércirok (Sorgum halepense) ellen 1,0-1,5 l/ha, közönséges tarackbúza (Elymus repens) ellen 1,8-2,25 l/ha, csillagpázsit (Cynodon dactylon) esetében 2,0-2,25 l/ha a szükséges szermennyiség.

A készítményt 300 l/ha lémennyiséggel apró cseppek formájában kell kijuttatni. A készítmény fitotoxicitás kockázata miatt más gyomirtó szerrel nem keverhető.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

The Conversation

Ne hagyd ki!