Repcetermesztő gazdák mondták el, mit várnak idén a növénytől
Fotó: Shutterstock

Sokan lemondtak róla, pedig idén szép hasznot hozhat a repce

Sokan hagytak fel a repce termesztésével az elmúlt években hazánkban, így a vetésterületének a mérete is csökken egy ideje. Azonban 2023 kárpótolhatja azokat, akik kitartottak mellett. Repcetermesztő gazdák mondták el, mit várnak idén a növénytől.


Csökkent a repce vetésterülete hazánkban, de optimisták a repcetermesztők

2018 óta folyamatosan csökken az őszi káposztarepce vetésterületének a mérete hazánkban. Akkor több mint 330 ezer hektáron termesztették, a termésmennyisége pedig meghaladta az egymillió tonnát. Ezzel szemben a magyar gazdák nagyjából 180 ezer hektáron vetettek tavaly ősszel repcét Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának vezetőjének idén januári nyilatkozata szerint. Úgy tűnik, a 2022-es, rendkívül aszályos év után több gazda hagyott fel a termesztésével.

A hazai repceföldek jelenlegi helyzetéről és a növénnyel kapcsolatos várakozásaikról az Agrárszektor kérdezett szakembereket. Németh Zoltán, a zalai Baki Agrocentum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője elmondta, ősszel 450 hektáron vetettek repcét, és az elmúlt 5-6 évben az a vetésük sikerült a legjobban. A kezelések után a téli és a tavaszi időjárás sem okozott problémát. Hozzátette, 30 százalék körül járt a repce virágzása a napokban. A vetéstől számítva eddig kilenc növényvédelmi kezelést ejtettek meg, valamint a betakarításig további kettővel számolnak. Az idei termést illetően a szakember optimista. Az állományokat elnézve jelenleg 4-5 tonna/hektár közötti hozamra számít.

A Fejér megyei Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. növénytermesztési igazgatója, Zoványi György arról tájékoztatott, az őszi időszakban 783 hektáron vetették a repcét. A vetés jól sikerült. Jelenleg az állományok 80 százaléka jó, 20 százaléka közepes állapotban van. Ősszel gyomirtást, rovarirtást és regulátoros kezelést végeztek rajta, az utóbbit azóta megismételték. Ezen kívül idén a repcebecő-ormányos és a repce-fénybogár ellen védekeztek, valamint lombtrágyáztak. Az igazgató jelenleg 3,5-4,5 tonna/hektáros hozamra számít az időjárás függvényében.

A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. 400 hektáron vetett repcét Szabó Péter, a cég növénytermesztést felügyelő vezérigazgató-helyettese elmondása alapján. Náluk is jól sikerült a vetést, és jelenleg nagyon jó tőállományuk van. Sikerült kijuttatniuk a fejtrágyákat az esők előtt, a rovarölős és gombaölős permetezések alkalmával pedig lombtrágyáztak is. Mostanáig két növényvédelmi kezelést hajtottak végre: a zöldbimbós állapotig meg tudták ejteni a rovarölőst és a regulátorost. A borsodi vállalat vezérigazgató-helyettese is optimista. Szerinte megismétlődhet a tavalyi 4,2-4,3 tonna/hektáros átlag.

A hódmezővásárhelyi HÓDAGRO Zrt. növénytermesztési főmérnök helyettese, Égető Sándor pedig elmondta, ősszel 265 hektáron vetettek repcét. Semmi okuk nem volt a panaszra, és a következő hónapok sem hoztak problémákat. Az állományok virágoznak, lassan elérik a teljes virágzást. Elvégeztek három gyomirtást és három-négy rovarölőszeres kezelést, illetve lombtrágyáztak. Jelenleg 3,2-4 tonna/hektáros hozamra van kilátás, ha kedvező marad az időjárás.

Egyébként hazánkban az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. Korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, a repce pedig virágozni kezdett. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de már mind a napraforgó mind a kukorica vetése folyamatban van. A gyümölcsösök közül egyre több túl van már a virágzáson, több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, majd a csapadékos idő nem kedvezett a beporzásnak – írja a met.hu.

Ne hagyd ki!