Egyre nehezebb itthon repcét termelni, az ára viszont toronymagas
Fotó: Shutterstock

Több megyében is tragikus a repce helyzete, hiába ugrott meg az ára

Nehéz helyzetbe került több hazai repcetermesztő, miután az elmúlt fél év időjárása nem igazán kedvezett a termésnek. Ugyan sokat javított a helyzeten a nemrégiben érkező csapadék, az olajos növény állapota azonban számos megyében így is tragikus.


Nagy területen termesztjük

Az elmúlt 3-4 években némileg csökkent az őszi káposztarepce termőterületeinek mérete hazánkban. Ennek ellenére még mindig jelentős, hiszen 300 ezer hektár körül alakul 2020-ban. Ekkora területről 860 ezer tonna termést takarítottak be a gazdák az adott évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ehhez képest nagyjából 16 százalékkal eshetett vissza a vetésterületek mérete tavaly, valamint 18 százalékkal a termésmennység a jelenlegi kalkulációk alapján. Idén ezek az értékek tovább zsugorodhatnak – írja az Agrárszektor.hu.

Az őszi szárazság nem kedvezett a repce vetésének, a csapadékmentes és enyhe tél, de különösen a hűvös és aszályos kora tavasz pedig több helyütt is annyira tönkretette az állományokat, hogy országszerte több száz hektárt kellett kitárcsázni. A március végi, április eleji csapadék szó szerint az utolsó pillanatban érkezett a földekre – idézi a portál Csősz Tibort, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tanácsosát.

Van, aki optimista…

Az Agrárszektor megkérdezett több repcetermelőt, hogyan látják az idei termés alakulását. A gazdák óriási eltérésekről számoltak be az ország különböző pontjain.

Nem viselte meg annyira a növényeket a szárazság. Az utóbbi 4-5 hét azonban, amikor lehűlt az idő és volt csapadék is, kifejezetten jót tett az állományoknak, és a repce utol tudta érni önmagát. (…) Zalában több ezer hektáron vetettek ősszel repcét, de ahol nem figyeltek oda az állományokra, ott nem festenek szépen a növények – idézi a portál Németh Zoltánt, a Baki Agrocentum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetőjét.

A szakember arról is beszélt, hogy hét növényvédelmi kezelést és három tápanyagpótlást ejtettek meg eddig az olajoson és két kezelés lesz még. Igen optimista a termést illetően, hiszen 4 tonna/hektáros hozammal kalkulál az idén.

Tavaly ősszel 350-360 hektáron vetett repcét a ceglédi székhelyű Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt, azonban a száraz idő elvitt 30-40 hektárt. A maradék termőterületen a növény azonban az időszaknak megfelelő fejlettségi állapotban van Bozsik Zsolt, a cég növénytermesztési ágazatvezetője szerint. A szakember elmondta azt is, hogy ugyan okozott némi problémát az aszály, a növényvédelemmel nincs különösebb gondjuk. Ő 2,5-3 tonnás hektáronkénti hozamra számít.

…de nem mindenki

Nagyon rossz évről számolt azonban be Dr. Muhi Zoltán, az orosházi központú Agro-M Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Ők 280 hektárt vetettek be az ősszel, azonban az aszály miatt a teljes területet be kellett jelenteniük kárenyhítésre. A szakember várakozása szerint semmi nem fog megmaradni a növényből.

A tarpai Guti és Fiai Bt.-től Guti Rudolf pedig arról beszélt, hogy ők felhagytak az őszi káposztarepce termesztésével, mert túl magasak a növényvédelmi kiadásai. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyébként igen vegyes képet mutat a növény. Van, ahol szépen fejlődik, máshol komoly károkat okoztak a fagyok és a vadállatok.

Így alakult az ára

Az AKI PÁIR legfrissebb adatai szerint a repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára egyébként 257,3 ezer forint/tonna volt április első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 51 százalékkal haladta meg. A párizsi árutőzsdén a repcemag májusi elszámolóára pedig 1004 euró/tonnáig (nagyjából 378 ezer forint) emelkedett április 14-ig.


Ne hagyd ki!