Repce
Fotó: Kite

Az intenzív repcetermesztés elképzelhetetlen regulátor nélkül

Az őszi káposztarepce-termesztés sikerét nagyban meghatározza, hogy a növény milyen fejlettségi állapotban telel át. A hosszú, meleg őszi időjárás hatására a repce intenzíven fejlődik és gyakran szárba is indul, a túlfejlett növény így kevesebb tartalék tápanyagot raktároz, fogékonyabb a kórokozókra, gyengébb a fagy- és a stressztűrő képessége.


A növekedésszabályozás mára a jövedelmező repcetermesztés elengedhetetlen technológiai elemévé vált. A regulátorok őszi felhasználatával vastagabb gyökérnyakat és erőteljesebb gyökérzetet tudunk biztosítani, mérsékelni tudjuk a levél- és a hajtáscsúcsi fagykárt, amely jó áttelelést és tavaszi gyors növekedést biztosít. Az időben elvégzett kezelések hatására tápanyagban koncentráltabbá válik a vegetációs felület, ezáltal javul a repceállomány télállósága.

A KITE Zrt. a Caryx és a Protector 240 EC termékeit ajánlja a partnerek figyelmébe – mint regulálóhatással rendelkező fungicideket – a sikeres repcetermesztés megvalósításához.

A Caryx két hatóanyagot (210 g/l mepikvát-klorid, 30 g/l metkonazol) tartalmazó készítmény, mely kiváló regulátorhatást biztosít. A mepikvát-klorid a növény egész felületén felszívódik, hatását azonban a tenyészőcsúcsban fejti ki, hosszú hatástartammal rendelkezik, és alacsony hőmérsékleten (+5 °C-on) is hatékony. Ezzel szemben a metkonazol a kijuttatást követően helyileg fogja kifejteni a hatását, gyorsabb, de rövidebb tartamhatással. A Caryx használatával a növekedésszabályozás mellett az ősszel fellépő gombák (fóma, cilindrospórium) ellen is hatékonyan védekezünk, ennek köszönhetően kora tavasszal egy egészséges állomány indulhat fejlődésnek.

Fotó: Kite

A Protector 240 EC kétféle hatóanyagot (160 g/l tebukonazol, 80 g/l protiokonazol) tartalmaz. A tebukonazol kiváló regulálóhatással rendelkezik, míg a protiokonazol a betegségekkel (fóma, fehérpenész) szembeni hatékonyságot erősíti. Ősszel a 4-6 leveles állapottól, tavasszal szárba indulástól virágzás végéig lehet felhasználni levél-, szár- és becőbetegségek ellen, valamint növekedésszabályozásra. Egy harmadik lehetséges kijuttatási időpont a virágzás elején elvégzett Protector® 240 EC kezelés, mely elsősorban a fehérpenészes szárrothadás és egyéb, a termést veszélyeztető kórokozó ellen irányul.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Ne hagyd ki!