Szőlő gubacsatka

Szőlő gubacsatka

Fotó: Kite Zrt.

Flumite, a hazai fejlesztésű atkaölő

Kertészeti kultúráinkban számos kártevő fellelhető, ezek közül is a legjelentősebbek közé tartoznak a különböző levél-, gubacs- és takácsatka fajok. Amilyen aprók, olyan nagy károkat képesek okozni szívogatásukkal. Táplálkozásuk nyomán (fajtól függően) a növény részei elszáradnak és jelentős mértékben torzulnak. Urbán Kinga Liána fejlesztőmérnök írása a témában.


A növények számára kedvezőtlen helyzetet teremt, hogy a meleg és száraz időjárás hatására gyorsan felszaporodnak az atkapopulációk, így egyszerre jelentkezik a környezeti tényezők okozta stressz és az atkák kártétele. A különböző atkafajok hatékony irtására a KITE Zrt. a Flumite 200 atkaölőszert javasolja, melynek hatóanyaga a diflovidazin, ami az egyetlen, hazai fejlesztésű hatóanyag ebben a szegmensben.

A készítmény kontakt- és transzlamináris (mélyhatású) hatásmóddal is rendelkezik, így képes elpusztítani a fonákon lévő egyedeket is. Az atkafajok valamennyi fejlődési alakja ellen hatásos: gátolja a lárvák fejlődését, valamint tojásölő- és sterilizáló hatással is rendelkezik, Előnye, hogy több természetes predátorral szemben is szelektív hatású, valamint zöld minősítéssel rendelkezik, így falhasználható integrált növényvédelmi technológiákban is.

Közönséges takácsatkaFotó: Kite Zrt.

Almatermésűekben 0,4-0,5 l/ha dózisban kell kijuttatni koratavasszal (piros gyümölcsfa takácsatka-tojások kelése, 30%-os vessző- és gally-tojásfertőzöttség), illetve május végéig (3-5 db közönséges takácsatka egyed/levél). Csonthéjasok esetében 0,4-0,5 l/ha dózisban kell alkalmazni legkésőbb május végéig (30 db csonthéjasok levélatkája egyed/levél, 3-5 db közönséges takácsatka és piros gyümölcsfa takácsatka egyed/levél). Köszmétében, piros- és fekete ribiszkében, valamint málnában 0,4-0,5 l/ha dózisban szükséges kipermetezni virágzás előtt (3-5 db közönséges takácsatka egyed/levél). Szeder esetében 0,5 l/ha dózis szükséges tavaszi növényvizsgálat alapján (szederatka). Szamócában virágzás előtti és betakarítás utáni időszakban kell alkalmazni 0,5 l/ha dózisban (szamócaatka).

A Flumite 200 hosszú hatástartammal rendelkezik (40-60 nap), így évente 2 kezelésnél több nem javasolt a rezisztencia kialakulásának elkerülése végett. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 28 nap.

A készítmény szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezik, amely 2022. március 3-tól 2022. június 30-ig hatályos.


Ne hagyd ki!