Védekezzünk a gyom ellen!
Fotó: KITE Zrt.

RANGO – szuperszelektív egyszikűirtó a KITE Zrt.-től (x)

Napjainkban kiemelkedő szerepe van a gabona-árvakelés elleni védekezésnek!


A 2021-es év az egyik legszárazabb év volt az elmúlt 120 évben. Az ország nagy részében elmaradt a talajok téli nedvességgel történő feltöltődése, ami a repce fejlődését is jelentősen hátráltatta. Emellett egyre nagyobb mértékben jelenik meg a gabona-árvakelés a repcetáblákban. A gyomnövényként viselkedő árvakelés elvonja a vizet a repce által táplálkozásra használt talajrétegekből, ami még jobban súlyosbítja az eddig kedvezőtlenül alakult körülményeket. Ezért kiemelkedő szerepe van a gabona-árvakelés elleni védekezésnek.

Az árvakelésű gabona és az egyéb, repcében megjelenő egynyári és évelő egyszikű gyomnövények, mint a közönséges tarackbúza (Elymus repens), a csillagpázsit (Cynodon dactylon), a parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides), a nagy széltippan (Apera spica-venti) vagy a fenyércirok (Sorghum halepense) hatékony irtására a KITE Zrt. a Rango szelektív egyszikűirtó készítményt ajánlja.

A Rango hatóanyaga a quizalofop-P-tefuril, amely az ariloxi-fenoxi-propionát hatóanyag csoportba tartozik és ACC-áz gátló hatással rendelkezik. Szisztemikus hatású, ennek következtében a tápanyagszállító-szöveteken keresztül mozog a növényben, így nemcsak a növényvédőszerrel érintkező részei pusztulnak el az egyszikű gyomnövénynek, hanem mind a föld feletti és föld alatti részei is. A kezelés hatására a gyomok növekedése 1-2 napon belül leáll. Az első tünetek 7-10 nap után jelentkeznek nekrotikus foltok formájában a tenyészőcsúcson, melyek gyorsan szétterjednek az egész levélfelületen. A gyomnövény teljes pusztulásához megközelítőleg 2-3 hétre van szükség. A Rango szelektív hatással bír a kétszikű növényekkel szemben, mivel azok a quizalofop-P-tefuril hatóanyagot teljes mértékben képesek lebontani, így biztonsággal használhatjuk kétszikű kultúrnövényeink esetében.

Gabona árvakelés ellen a készítményt 1-3 leveles korban 0,6-0,8 l/ha,
3-5 leveles korban 0,8-1,0 l/ha dózisban kell alkalmazni.
Az egynyári egyszikű gyomfajok 1-3 leveles korában 0,8-1,0 l/ha,
3-5 leveles korában 1,0-1,2 l/ha,
az 5 levelesnél idősebb gyomnövények esetében 1,2-1,5 l/ha dózisban kell a növényvédő szert kijuttatni.
Az évelő egyszikű gyomok esetében a dózist az adott faj határozza meg: fenyércirok (Sorgum halepense) ellen 1,0-1,5 l/ha, közönséges tarackbúza (Elymus repens) ellen 1,8-2,25 l/ha, csillagpázsit (Cynodon dactylon) ellen 2,0-2,25 l/ha a szükséges szermennyiség.

A készítmény kijuttatása hektáronként 200-300 liter vízzel és finom porlasztással történjen.

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal juttatható ki!

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Ne hagyd ki!