Dollárbankjegyek szállnak a levegőben
Fotó: Shutterstock

Két milliárdos kiragyog az elszürkülő csúcsgazdagok közül

A világ tíz leggazdagabb embere, köztük a Tesla feje, Elon Musk és az Amazon alapítója, Jeff Bezos összesen 250 milliárd dollárt (96 ezer milliárd forintot) veszített nettó vagyonából az év első hat hónapjában.


A Bloomberg milliárdos rangsora szerint szegényedésük legfőbb oka az amerikai tőzsdék idei halovány teljesítménye. Az általuk alapított cégek részvényeinek értéke érezhetőn csökkent, főként emiatt apadt a pénztárcájuk.

Nem volt víg

A tőzsdék 1970 óta a legrosszabb első fél évet zárták.

Ez azt jelenti, hogy az olyan cégtulajdonosok, mint a Microsoft társalapítója, Bill Gates, Muskkal, Bezosszal, valamint Bernard Arnaulttal, a Louis Vuitton-tulajdonos LVMH vezérével együtt, óriási veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni.

A 250 milliárd dolláros veszteség az Egyesült Államok gazdaságának körülbelül 1,2 százalékát teszi ki. A legnagyobb vesztesek Musk és Bezos, akik ketten együtt összesen 120 milliárd dollárnak (46 ezer milliárd forintnak) mondhattak búcsút az év eleje óta. Ez több mint a januárban bejelentette 42 ezer milliárd forintos, történelmi csúcsot döntő magyar államadósság.

Indiai gyarapodás

A Tesla részvényeinek értéke idén 43 százalékkal zsugorodott a gazdasági bizonytalanságnak, és Musk Twitter-felvásárlási őrületének köszönhetően. Az Amazon-részvények pedig mostanra 35 százalékkal érnek kevesebbet, mint januárban.

Ugyanakkor a listán szereplő két indiai, Gautam Adani és Mukesh Ambani gazdagodott: Adani 22, Ambani 3 milliárd dollárral tudta gyarapítani vagyonát. Adani május elején került be a 100 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezők elit társaságába, akkor itt írtunk kalandos élettörténetéről. Övé India legnagyobb szénbányája, és számtalan kikötőt is üzemeltet az ázsiai országban. Ambani is nagyiparos, övé a világ legnagyobb olajfinomító komplexuma, és az olajtermékek az utóbbi időben nagyot drágultak.

Arról, hogy napi 30 ezerről napi 1 millió hordóra nőtt az orosz olaj indiai felvásárlásának mértéke, itt írtunk.

The Conversation

Ne hagyd ki!