programozókódok
Fotó: Shutterstock

5+1 árulkodó jel, hogy vírus ólálkodik a számítógépünkön

Rengetegféle vírusirtót telepíthetünk már napjainkban a gépeinkre. Az igazság azonban az, hogy az eszközünket még akkor is feltörhetik, ha jó hírű, megbízható biztonsági szoftvert használunk. Most 6 olyan jelet mutatunk, amellyel mi magunk észlelhetjük, ha behatoltak a gépünkre.


Világít a webkameránk jelzőfénye

Ha valaki távoli hozzáférést biztosító trójai vírust (RAT) vagy más rosszindulatú programot használ, akkor gyakran a webkameránk bekapcsolásán keresztül kémkedik utánunk. Ezt azonban általában a kameránk fénye jelzi. (Egyes laptopok és PC-k nem rendelkeznek webkamera-lámpával, ezeken azonban egy tálcán megjelenő ikon jelzi, hogy a webkamerát épp használja valaki.)

Akadozik a gépünk

Ha számítógépünket feltörték, és rosszindulatú szoftvereket futatnak rajta, egyszerűen belassúlhat az egész rendszer: az alkalmazások és a weboldalak betöltése is sokáig tarthat. Ez jelezheti például a kriptopénz-kitermelő rosszindulatú szoftvereket, amikor távolról próbálják meg a mi CPU- és GPU-erőforrásainkat felhasználni a kriptopénz bányászatához.

Érdemes figyelni a Windows Feladatkezelőt, ahol láthatjuk, hogy pontosan mi fogyasztja a gépünk erőforrásait.

Üzenetek a vírusírtótól

A vírusírtók figyelmeztetései – legyen szó akár a Windows Defender vírusirtóról,akár egy másik telepített vírusirtóról – annak a jelei lehetnek, hogy egy támadó hozzáférhetett a számítógépéhez. Ha sok értesítést kapunk egy vírus vagy más rosszindulatú szoftver észleléséről, az valódi jele annak, hogy valami nincs rendben.

Gyakran cserélődik az alapértelmezett böngészőnk

A reklámprogramok, kémprogramok és más "junkware" (szemét szoftverek) a történelem során már többször is átvették az uralmat a webböngészők felett.

Ilyenkor a rosszindulatú programok ezen csúnya formái megváltoztathatják a böngészőnk kezdőlapját és az alapértelmezett keresőmotort, hogy több reklámbevételt szerezzenek. Emellett böngészőbővítményeket is telepíthetnek, hogy kémkedjenek az Ön webes tevékenysége után, információkat gyűjtsenek, és még több hirdetést illesszenek be a weboldalakba.

Módosulnak a jelszavaink

A hackerek nem csak a számítógéphez való hozzáférésről szólnak. A hackerek a különböző online fiókjainkhoz is hozzá akarnak férni.

A fiókok feltörésének egyik leggyakoribb módja egy olyan jelszó kiszivárgása, amelyet általában több helyen is használunk. Ezért figyeljünk arra, hogy kerüljük a jelszavak ismételt használatát, illetve ha tehetjük, kérjük a kétfaktoros hitelesítést, ajánlja a PCWorld.

Gyanús alkalmazások, felugró ablakok

Ha sok furcsa felugró ablak vagy alkalmazás jelenik meg, az annak a jele lehet, hogy valaki, akinek hozzáférése van a számítógépéhez - vagy csak a háttérben futó rosszindulatú szoftver - telepíti ezeket a szemeteket a gépünkre.

Ha kiszúrjuk a fentiek közül bármelyiket is, nem árt lefutatnunk egy átfogó vizsgálatot egy vagy több vírusírtóval, amellyel akár meg is találhatjuk a nem kívánt elemet.

Ne hagyd ki!