Elszaladt az infláció, megemelte az állam a lakossági állampapírok kamatát
Fotó: Shutterstock

Jócskán megemelték a lakossági állampapírok kamatát

A hírt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be közösségi oldalán. Mutatjuk, miért volt erre szükség és milyen változások várhatóak az állampapírok piacán.


Az egyéves Magyar Állampapír kamata és a Kincstári Takarékjegy kamata 3 százalékról 4,25 százalékra nő, míg a kétéves futamidejű Kincstári Takarékjegy 3,5 százalék helyett 4,5 százalék kamatot fizet majd. A miniszter azt írta, az állampapírral az egész ország jól jár: kamatadómentes, könnyen elérhető és jól jövedelmező befektetés a családoknak, biztonságos és kiszámítható finanszírozás az államnak.

A családoknál lévő állampapírok állománya meghaladta a 10 ezer milliárd forintot.

A miniszter a bejegyzéshez fűzött hozzászólásában azt írta, a külföldiek szerepe csökken, a magyar családoké erősödik az adósságfinanszírozásban: 2010-ben az adósság 60 százaléka volt külföldiek kezében, ma az egyharmada. Akkor az államadósság csupán 3 százalékát tartották kézben a magyar emberek, ma ez az arány 25 százalékra javult. A kamatjövedelem a családoknál marad, nem külföldiek jövedelmét növeli, így mérséklődik az ország kiszolgáltatottsága. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország mindvégig a saját lábán állt a járvány által okozott gazdasági válságban - írta a miniszter.

Viszlát, MÁP Plusz

Az 1,00-1,25 százalékpontos kamatemelés komoly változás, emiatt a korábbi sztárpapírnak, a MÁP Plusz-nak leáldozott, a papír ugyanis 5 éves futamidejű, kamata előre meghatározott, a futamidő előrehaladtával növekvő. Az állampapír kamata az első félévben 3,5 százalékos, míg az utolsó évben 6 százalékos, az éves átlagos hozam értéke 4,95 százalékos lesz így. Az új rövid, 1-2 éves futamidejű állampapírok 4,25-4,5 százalékos éves kamata megveri a MÁP Pluszon rövid futamidő alatt elérhető éves hozamot. Ez nem is csoda, hiszen a szuperállampapír kamata a futamidő előrehaladtával kezd igazán növekedni. Jelen inflációs környezetben azonban a hosszabb futamidőre befektetők számára az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) választása lehet a nyerő. Ez még abban az esetben is igaz, ha az áremelkedés üteme 2023-tól visszatér az MNB által kívánatos 3 százalékos szintre, jegyzi meg a napi.hu.

Ne hagyd ki!