Már állatokra és növényekre sincs szükség "tejtermékek" előállításához.
Forrás: Shutterstock

Nem növény, nem állat adja, miért hívják mégis tejnek?

Állati és növényi alapanyagok felhasználása nélkül állít elő tejnek és tejtermékeknek nevezett árucikkeket egy amerikai cég. A termékeiket már több mint 5 ezer üzlet forgalmazza. De miért teheti ezt meg?Sem nem állati, sem nem növényi eredetű

Az Egyesült Államok több mint 5 ezer üzlete mellett már Hongkongban is kaphatóak hamis tehéntejből készült termékek: sajtok, joghurtok, fagylaltok és jégrémek, amelyek íze állítólag olyan, mint az igazi tejből készülteké. A termékekkel kapcsolatban azt is fontos megjegyezni, hogy nem növényi és nem is állati eredetű élelmiszerekről van szó.

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi van a tejben, ami azt a hihetetlen sokoldalúságot és tápértéket adja, ami a növényi alapú tejből hiányzik"

– nyilatkozta Ryan Pandya, a cég alapító tulajdonosa.

De ha nem növényi és nem is állati eredetű a termék, akkor miből készül? – jöhet jogosan a kérdés. A válasz egyszerű: gombák felhasználásával. A kaliforniai cég gombákból állít elő olyan fehérjéket, amelyek molekulárisan azonosak a tehéntej fehérjéivel – áll a Magyarmezőgazdaság.hu cikkében.

A Perfect Day nevű vállalat a tehéntej tejsavófehérje kódoló génjét használja fel és azt juttatja gombákba, amelyek aztán erjesztő tartályokban fejlődnek és még több tejsavófehérjét termelnek. A fehérjét aztán megszűrik, megszárítják és por formájában használják fel olyan klasszikus tejtermékekhez, mint például a sajt vagy a joghurt.

Etikai aggályok

Az amerikai cég olyan fogyasztókat célzott meg a termékeivel, akik szeretik a tej ízét, azonban kerülik az állati eredetű termékeket. A gyártási folyamatban valóban nem vesznek részt állatok, azonban a tehéntejével azonos tejsavófehérjékből készülnek a termékeik. Ezért a termékeiket nem „vegánnak”, hanem „vegánbarátnak” nevezik.

A megnevezésnek azonban ellent ond az a tény, hogy a Perfect Day fehérjéje ugyan nem tartalmaz laktózt, hormonokat és koleszterint, tejallergiások mégsem fogyaszthatják, mivel allergiás tüneteket eredményez náluk.

Az amerikai cég jelenleg egyébként egy krémsajt-készítményt fejleszt, amivel hamarosan piacra is lép.

Ne hagyd ki!