Fehér Ház
Fotó: René DeAnda/Unsplash

A bűnözők mesterséges intelligenciával is támadnak! Így védekezne az USA!

Az Egyesült Államok kormányzata egy 20 millió dolláros, azaz átszámítva 7 milliárd forintos kiberversenyt írt ki, amelynek célja, hogy megtalálják a mesterséges intelligencia (MI) a lehető legjobb felhasználását a kormányzati infrastruktúra biztonsági sebezhetőségeinek azonosítására és orvoslására.


Anne Neuberger, az amerikai kormány kiber- és új technológiákért felelős helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója kiemelte, hogy a kiberbiztonság a támadás és a védelem állandó harca. Szerinte a rosszindulatú személyek a mesterséges intelligencia felhasználásával már most is keresik a rendszerek gyenge pontjait, illetve fejlesztenek káros szoftvereket.

Ezt is olvasd el: Váratlan húzás! Kína betiltotta a Mesterséges Intelligenciát!

Laptop f\u00e9lig lehajtva

Fotó: Andrea de Santis/Unsplash

A tanácsadó idézte Samy Khoury kanadai kollégájának tapasztalatát is, miszerint az MI-t már a legkülönfélébb tevékenységekre, bűncselekményekre is használják. Beleértve ebbe többek közt az adathalász e-mailek létrehozását, dezinformáció terjesztését vagy a rosszindulatú számítógépes kódok elkészítését.

Ez is érdekelhet: Elvehetik a robotok az újságírók munkáját?

A pályázatot 2 évre írták ki és a nemzetbiztonsági technológiák fejlesztéséért felelős amerikai kormányzati szerv (DARPA) égisze alatt felügyelnek a versenyre. Olyan techóriások, mint a Microsoft, a Google vagy az OPENAI már jelezték a Portfolio írása szerint, hogy élesítik a rendszereiket a megmérettetésre.

Az idő lejártával és a győztes szoftver kiválasztása után pedig a nyílt forráskódú szoftverek biztonságának javításán dolgozó amerikai szakértői csoport (OpenSSF) munkája lesz, hogy mindezt beépítsék a kormányzati biztonsági rendszerbe.

Ne hagyd ki!