Állítólag nem az alkalmazottak kiváltása, hanem a segítése a célja
Fotó: Shutterstock

Elvehetik a robotok az újságírók munkáját?

A New York Times-nál, a Washington Postnál és a Wall Street Journalnál is kopogtatott a Google az új fejlesztésével, egy mesterséges intelligencián (MI) alapuló gépi újságíróval. Állítólag nem az alkalmazottak munkáját váltaná ki, hanem segítené őket a feladataik elvégzésében. Azonban többen állítják, kérdéses a program megbízhatósága.


Robotújságíróval állt elő a Google

Új, mesterséges intelligencián alapuló újságíróprogramot tesztel a Google, a közlésük alapján az újságírók munkájának segítésére. Az Engadget szerint az eszköz alkalmas adatok kinyerésére és másolására, valamint automatizálni tud bizonyos feladatokat, tehát egyfajta asszisztensként szolgálhatja a zsurnalisztákat.

Azonban úgy tűnik, a Genesis nevű rendszer éppen azoktól az újságírói munkafolyamatoktól, módszerelemektől tekint el, amelyekkel pontos és könnyen fogyasztható anyagokat lehet készíteni.

Mindehhez a HVG hozzáteszi, a program egyelőre nem nyilvános (azonban már több nagy kiadónak bemutatták), így nem lehet megmondani, pontos információkat ad-e az újságíróknak. Viszont a CNet nemrég elkezdett egy cikkíró botot használni, de később több helyreigazítást kellett kiadnia miután kiderült, az MI által készített 77 cikk legtöbbje jelentős hibákat tartalmaz.

Saját mesekönyv néhány óra alatt

Hazánkban is többen veszik igénybe szövegek megfogalmazásához például az OpenAI cég ChatGPT-jét. Többek között Bereczki Nóra saját meséket írt a két és fél éves fia altatásához. Ehhez a nyelvi modellt vette segítségül, amivel 8 óra alatt 12 darab rövid történet született. A programmal generált mesék szövegei rövidek, könnyen érthetők és szórakoztatók voltak. Egy másik alkalmazással (Midjourney) illusztrációkat is készített a történetekhez. Mindezeket egy könyvbe szerkesztette, kinyomtatva, a végeredmény pedig tetszett a kisfiának is.

A történetek előállításának feltétele volt, hogy a lehető legegyszerűbb mondatokkal meg kellett adni hozzájuk a legfontosabb információkat, például az elképzelt alaptörténetet, a témát és a végkifejletet. Ezek hiányában a program nem feltétlen generált élvezhető eredményt.

A meseíró projektben az utómunka vitte el a legtöbb időt. Bereczki Nóra kiemelte, hogy egészen jól működött a robot magyar nyelven, azonban a szöveghez utólag hozzá kellett nyúlni a nyelvi hibák miatt. Úgy tűnt, hogy az MI-nek főleg ragozás és szintaxis terén kellene fejlődnie.

A vízcseppnél azt kértem, hogy írjon X szavas mesét a vízcsepp körforgásáról, amire adott egy történetet. Én ebben utólag azért még átírtam szavakat, kisebb szakaszokat, hogy a végeredmény jobban tetszen

- idéztük korábban Bereczki Nórát.

A kortárs írók riválisa vagy segítsége?

2022 utolsó heteiben tette elérhetővé a fejlesztő OpenAI a ChatGPT chatbotját a nagyközönségnek. A mesterséges intelligenciát használó chatbotokkal hasonlóan társaloghatunk írásban, mintha egy személlyel tennénk egy chatfelületen. Azonban a bot a kommunikációhoz jellemzően az interneten talált tudásanyagot használja fel.

Eddig valóban úgy tűnik, a szövegírásban, főleg a kreatív írói munkában egyelőre biztosan nem fogja átvenni a szakemberek helyét a generatív nyelvi modellen alapuló program, de kiegészítő eszközként felgyorsíthat néhány munkafolyamatokat.

Ne hagyd ki!