Pogátsa Zoltán közgazdász tudományos stand up-ja Matolcsy unorthodox gazdaságpolitikájáról
Fotó: TSU

Bolyongásaink egy Matolcsy - körüli pályán? Pogátsa Zoltán az unorthodox gazdaságpolitikáról

Geostacionáriusnak nevezi a csillagászat, amikor egy bolygó pontosan együtt mozog a földdel, párhuzamosan. Ugyanazon a pályán kering, a geohoz, azaz a földhöz viszonyítva. Ebben az értelemben Matolcsy-stacionárius lett a gazdaságpolitikánk? Középpontjában Matolcsy Györggyel.


A műfajról

A jelenlegi jegybankelnök rányelvei 2010 óta határozzák meg a hazai gazdaságpolitikát. Az úgynevezett nem-hagyományos, azaz unorthodox irányt jelölve ki. De mit jelent ez pontosan? Pogátsa Zoltán, nemzetközi hírű közgazdász előadásának ez a témája, a Tudományos Stand Up szervezésében.

Az unorthodox gazdaságpolitika

Matolcsy György az Antall-kormány államtitkára, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere majd a második Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A rendszerváltás utáni évek meghatározó szereplője.

Ez itt egy unortodox gazdaságpolitika

- jelentette ki Matolcsy György és büszkén vállalta elveit és iránymutatásait. Jövőbe mutató pozitív irányvonalaknak tartva azokat. Kritikusai ugyanakkor azonnal összekacsintottak erre a jelzőre: vagyis nem-megszokott, mert zagyva és kesze-kusza. Nem magyarázható a megszokott módon.

Se ez, se az - nem nagy ívű és nem zseniális a Matolcsy terv, ahogyan nem is csapnivaló. De valójában még csak nem is unorthodox

– véli Pogátsa Zoltán.

A szalvétára rajzolt adópolitika

Pogátsa Zoltán előadásában nem szid és nem dicsér, nem billenti ki és nem billenti át a politika. Apolitikusan elemzi a 2010 óta eltelt éveket: Milyenek is voltak ezek a dominánsan Matolcsy elvei alapján megszülető döntések és következményeik. A Matolcsy féle nem-hagyományos elvek és a Matolcsy-stacionárus állami döntések.

Ahhoz, hogy ezt jól megértsük a világgazdaság korábbi, meghatározó alakjain és eseményein keresztül vezet minket Pogátsa. Az ortodoxtól az unorthodoxig, a gazdasági világválságot követő első meghatározó gondolkodóktól, az elnöki vacsora asztalnál leskiccelt adókulcsokig.

A közgazdaságtan Pogátsa Zoltán megközelítésében olyan, mint egy jó minisorozat egy mozicsatornán. Mozgalmasan izgalmas, és szórakoztatóvá, könnyen érthetővé teszi a közgazdaságtant.

Ahogyan Alfred Laffer (elismert közgazdász) is tette annak idején, amikor egész egyszerűen a hivatalos elnöki vacsora közben, egy szalvétára rajzolta fel gazdasági elvei lényegét. Ronald Reagannek így sikerült megértenie.

Pogátsa Zoltán: Az unorthodox gazdaságpolitika

A közgadász előadásai elérhetők a Tudományos Stand Up honlapján: https://tudomanyosstandup.hu/eloado/dr-pogatsa-zoltan

Egy kis ízelítő:

Ne hagyd ki!