Csomagot visz az Alza.hu robotkutyája
Fotó: alza.hu

Csomagot hoz a robotkutya – Te mit szólnál?

Magyarországon először és teszteli Spotot, a robotkutyát az Alza.hu. A Boston Dynamics fejlesztését a bemutatótermi kiszolgálásban, esetleg a csomagok kiszállításában használhatják.


​Spot helyett Alíz

Al\u00edz a robotkutya egy asztalon

Fotó: alza.hu

Magyarországon az Alza.hu teszteli és mutatja meg a nagyközönségnek a Boston Dynamics fejlesztését, Spotot, a robotkutyát. A robotnak már magyar neve is van: Alíz. Az egy méter hosszú, és több mint 30 kg tömegű robotkutya képes különböző minőségű felületen járni akár 6 km/h-ás sebességgel is. Kamerákkal érzékeli 360 fokban a környezetét, és maximum 14 kg terhet tud szállítani. A cserélhető akkumulátor 90 percig képes működésben tartani a vízálló eszközt.

​Házhoz szállítás robottal?

Az Alza többféle tesztre készül Alízzal: különböző környezetben és helyzetekben fogja felmérni használhatóságát. Alíz négy lába segítségével könnyedén megbirkózik a lépcsővel, képes az akadályokat kikerülni, de akár az ajtók kinyitására is alkalmas. Ezért akár képes lehet a bemutatóteremben kiszolgálni a vásárlókat vagy akár házhoz szállítani a megrendelt terméket. Az Alza hosszútávon minél több robotikán alapuló terméket szeretne bevezetni a magyar piacra, így könnyen lehet, hogy Alíz is bekerül a kínálatba. A robotkutya várható fogyasztói ára egyelőre nem ismert, jelenlegi értéke több tízmillió forint.

​Robotok a mindennapokban

Al\u00edz, a robotkutya feje

Fotó: alza.hu

„Az Alzánál mindannyian rajongunk az innovatív megoldásokért és folyamatosan keressük a lehetőségét, hogy minél több innovatív megoldást és terméket illeszthessünk kínálatunkba. Hitünk szerint a robotika a közeljövőben jelentősen átalakítja a világot, és széles körben alkalmazott megoldásokat ad a kezünkbe. Ahogy a robotporszívó mára rengeteg háztartás szerves részévé vált, és hamarosan a robotfűnyíró is megjelenik a kertekben, ugyanúgy fog elterjedni számtalan új technológia a háztartások szintjén, hogy szinte észre sem vesszük" – mondta el Takács Csaba, az Alza.hu igazgatója.


Ne hagyd ki!