Robot és gyerek
Fotó: Shutterstock

A német iskolákban robotok helyettesítik a beteg gyerekeket

Hamarosan az egész országban megjelenhetnek a betegeket segítő „tanulórobotok”.


Nincs több hiányzás

A Reuters mutatta be a hétéves német kisiskolás, Joshua Martinangeli történetét. Joshua súlyos tüdőbetegségben szenved, amelynek következtében az orvosoknak egy csövet kellett beültetniük a nyakába. Iskolába nem járhat, mert a társai veszélyeztetnék egészségügyi állapotát. A technológia vívmányainak köszönhetően azonban Joshuának nem kell lemondani az iskolai közösség nyújtotta élményekről és a tanulásról sem. A kisfiú helyett ugyanis egy robot jár be nap mint nap a suliba.

Az „avatár” robot segítségével kapcsolatba tud lépni osztálytársaival és tanáraival. A gép még kacsintani is tud, hogy jelezze, Joshuának mondanivalója van.

Egy új digitális forradalom küszöbén

A projekt magánkezdeményezésben valósult meg, amelyet a berlini Marzahn-Hellersdorf kerület önkormányzata finanszírozott.

Mi vagyunk az egyetlen kerület Berlinben, amely négy avatárt is vásárolt iskolái számára. A folyamat a COVID-19 hatására gyorsult fel, de úgy gondolom, hogy a világjárvány után ezek a robotok fogják jelenteni a jövőt. Különböző okok miatt időnként előfordul, hogy egy gyerek nem tud személyesen megjelenni a tanórákon. Az avatar viszont lehetővé teszi számára, hogy az iskolai közösség része maradjon

- mondta Torsten Kuehne, a kerület oktatási tanácsosa.

Hozzátette, már állami szinten is szóba hozta a projektet. Célja, hogy Németország-szerte elterjedjenek az oktatási robotok.

Ne hagyd ki!