Hacker akcióban

Újabb 10 millió euró tőkéhez jutott az online csalások megelőzésével foglalkozó SEON, a magyar IT-cég tőkeemelésében mások mellett a Spotify korai befektetője, a Creandum is részt vett - közölte a cég.


A tőkeinjekcióval a jelenleg 47 embert foglalkoztató társaság 100 fővel tervezi emelni létszámát. A 2017-ben alapított SEON-nak ügyfele egyebek között a KLM, az OTP Bank, az AirFrance, az AVIS. A SEON közleménye szerint a sikeres termékfejlesztés és a folyamatos nemzetközi terjeszkedés nyomán mára a cég rendszerei több mint 50 millió tranzakció vizsgálatával legalább 10 millió eurót óvtak meg a csalóktól.

Az előzmények

A cégbe 2018-ban pakolt be be 500 ezer eurót a közép-kelet-európai piac egyik meghatározó befektetője, a PortfoLion, illetve a Fiedler Capital. A most megvalósult újabb 10 millió eurós tőkebevonásban a Creandum és a PortfoLion mellett egyebek között olyan angyalbefektetők vettek részt, mint Maximilian Tayenthal és Valentin Stalf, a világ egyik legértékesebb fintech cége, az N26 alapítói - közölte a cég, kiemelve: a PortfoLion a mostani tranzakciót követően is megtartotta részesedését.

A SEON Londonban és Budapesten üzemeltet irodát, a termékfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat továbbra is Magyarországról tervezik ellátni: a közeljövőben itthonról és a környező országokból nagyságrendileg 100 embert fognak felvenni, elsősorban fejlesztői és kereskedelmi pozíciókra. A nyilvánosan elérhető adatok szerint a SEON 2019-ben 171,24 millió forintos árbevételt ért el az előző évi 44,4 millió forint után, adózott profitja 3,97 millió forint volt az egy évvel korábbi mínusz 57 millió forinttal szemben. A 2020. január-májusi eredménybeszámolója szerint a társaság 5 hónap alatt közel elérte a 2019. évi teljes bevételét, eredménye pedig meghaladta azt: nettó értékesítése 169 millió forint volt, adózott profitja 5,4 millió forint.

Egyre keményebbek a kiberbűnözők

Az IBM Security közzétette a 2021-es X-Force Threat Intelligence Index-et, amelyből kiderül, hogy a kibertámadások elkövetői miként igyekeztek hasznot húzni az elmúlt év kríziséből.

Az X-force megfigyelése szerint a kiberbűnözőket nem igazán hatotta meg a vírushelyzet okozta krízis: az elmúlt évben megduplázódtak azok a támadások, amelyek olyan intézményeket vettek célba, ahol nem engedhették meg a leállást. A legtöbb támadást a feldolgozóipar és az energetika szenvedte el, őket a pénzügyi és biztosítási szektor követte, de az egészségügy sem maradt ki a szórásból. Az elmúlt időszakban csaknem 50 százalékkal növekedett az ipari vezérlőrendszerek sebezhetősége, ezt is kíméletlenül kihasználták a bűnözők. A csalók egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, például rájöttek arra, hogy nem egyszerre kell sokat lopni, hanem sokszor keveset. Úgy nem olyan feltűnő.


Ne hagyd ki!