Okostelefon kijelzője, rajta egy csomó applikáció gombjával
Fotó: unsplash

5 fontos funkció a mobilon, amit rosszul használunk

Mi a tanulság számunkra abban, hogy a 'Like' gomb feltalálója, Justin Rosenstein, letörölte a telefonjáról a Facebook alkalmazást? Nem az, hogy nekünk is ezt kell tennünk. Nagy Derien írása.


​Ne a mobilod irányítson!

Több okból törhetett már rád is hasonló késztetés, hogy töröld magad a közösségi hálóról vagy csökkentsd a telefonod nyomogatásával töltött időt. Ez azonban megelőzhető egy kis szemléletváltással, hogy ne jussunk el arra a szintre, hogy ezt meg kelljen lépnünk. Ki tudjuk aknázni a hasznos oldalát az okoseszközöknek, applikációknak, csak annyi a dolgunk, hogy ezt ésszel tegyük és mi irányítsuk a készüléket, nem pedig fordítva. Ajánlunk néhány egyszerű változtatást, amiket, ha beiktatsz a mindennapjaidba, stresszmentesebb lesz az eszközhasználatod.

1. ​Like gomb / Tetszik gomb

A modern kultúra mumusa, az algoritmusok gyújtólángja és az önbecsülésünk megtévesztője. Rosenstein úgy nyilatkozott erről az aprónak tűnő gondolatáról, hogy pozitivitásra akarta vele sarkallni az embereket. Azt gondolta, ezzel a kis gombbal kedveskedünk majd egymásnak. Kérdés, akkor miért került mellé a „Nem tetszik" gomb? Érdemes visszatérni az eredeti szándékhoz és annyit gondolunk erről a gombról, aminek született, mert akkor egy szebb dolog lesz belőle. Próbáld meg elkerülni a számolgatást, illetve mások lájkjainak követését. Annyi a dolgod vele, hogy feltedd a kérdést: „Nekem mi tetszik?" Ha valamit jónak találsz, és többet látnál belőle, nyomd meg a gombot és kész. Oszd a kedvességet. Ezen túl, mást ne gondolj mögé, mert csak megtéveszt.

​2. Látta funkció

Szintén egy hasznosnak része az online kommunikációnknak, csak manapság átfordult egy instant elvárássá. Nem azt jelenti a „Látta" az üzenetünk után, hogy most már azonnal jár nekünk a válasz, hiszen annyi dolog történik közben a másik oldalon. Ez egy szimpla megnyugtató visszajelzés, hogy elérte a célját az üzenet. Az, hogy ezután mi történik, már a „másik oldalon" álló dolga. Nem szabad túlmisztifikálni és nem tesz jót az idegeknek állandóan azt lesni, mikor válaszol már a másik fél.

3. ​Értesítések

Kicsit túlzásba estek manapság az applikációk az értesítésekkel. Az a tény, hogy léteznek, nem egyenlő azzal, hogy használnunk is kell őket. A leghatékonyabb telefonozáshoz kapcsold ki az összes értesítést, és csak azt hagyd bekapcsolva, ami életbevágó, vagy munkával kapcsolatos. Így fogod igazán Te irányítani a mobilodat. Akkor nézd meg mondjuk a Messenger alkalmazást, amikor tényleg van rá időd és nem csak a figyelmedet tereli el. Akivel fontos az azonnali kommunikáció, azokkal pedig közöld, hogy hívjanak, vagy irányítsd őket arra az egy csatornára, amit erre kijelölsz. Rengeteg időt spórolhatsz így.

​4. Emlékeztetők

„Kinek nincs esze, legyen notesze." Annyi inger ér minket nap, mint nap, hogy fontos felírni a teendőket, hogy ne felejtsük el semmit. Sokaknak hatékony egy lista vezetése, de van, akit csak nyomaszt a véget nem érő körforgás. Ha te is ebbe a kategóriába tartozol, akkor alakítsd át úgy a teendőidet, hogy ami fontos, és akár most is megtehetnéd, tedd meg. Nem is kell felírni vagy kihúzni a listáról, megoldod és nincs a válladon a láthatatlan súly. Amire pedig nincs időd, vagy csak később esedékes, azoknak nevezz meg egy kitűzött időpontot, amikor reálisan tényleg meg tudod őket csinálni. Így ahelyett, hogy néha eszedbe jut mi minden áll még a listán, vagy csak halmozódnak az elvégzendő dolgaid, pontosan tudni fogod, hogy semmire nem kell figyelni, ráér akkor, amikor az esedékes.

​5. Könyvjelzők

Ez a másik láthatatlan teendő lista, amely ott motoszkál a fejünkben. Nyilván nem annyira nyomasztó, mint egy teendő, de ezt is rosszul használjuk. Ha szembejön egy cikk, amit elolvasnál, olvasd el. Szintén a legtöbb applikációban le tudsz már menteni későbbre információt, ám ezek csak gyűlnek és gyűlnek. Amikor előveszed, van, hogy már nem is releváns, van, hogy korábban lett volna rá szükséged. Egy 5 perces cikk belefér az idődbe, ha épp görgetsz és úgy került a szemed elé. Olvasd el, és haladj tovább az életeddel, újabb parkoltatott adatok észben tartása helyett. A lényeg az lenne, hogy ezt a tömérdek információmennyiséget pontosan annyira csökkentsd, amennyi, egyrészt nem terheli túlzottan az idegrendszeredet, másrészt ténylegesen téged szolgál. Nem tudsz és nem is kell mindent befogadni akkor, amikor az szembejön, tudni kell nemet mondani a telefonodnak. Hidd el, nyugodtabbak lesznek a mindennapjaid, és nem maradsz le semmiről!

Ne hagyd ki!