Egy tanulmányból kiderül, hogy az eltitkolt jövedelmek aránya egy határ melletti magyar megyében a legmagasabb.


Saját módszertan

A hazai háztartások eltitkolt jövedelméről írt érdekes tanulmányt Közgazdasági Szemlében Keresztély Tibor és Madari Zoltán, a Corvinus Egyetem tanárai, melyet a Növekedés szemlézett. A 2015-ös adatokon alapuló írás saját módszertan alapján veti össze a versenyszférában dolgozó háztartások becsült jövedelmét a bejelentett jövedelmekkel, és a kettő közötti eltérést nevezi eltitkolt jövedelemnek. Számításaik szerint hat éve 15-20 százalék közé volt tehető a versenyszféra háztartásai által eltitkolt jövedelem aránya. Ez az összes háztartásra vonatkozó becslés 12-16 százalékos eltitkolási arányának felel meg, ami 2017-re nagyjából a felére csökkent. Vagyis az utóbbi években nagyon sokat javult az adómorál, legalábbis a személyi jövedelemadóval kapcsolatban.

Vas megye vezet

Az eltitkolt jövedelmek aránya és az éves átlagos jövedelem éves bontásban

Forrás: Közgazdasági Szemle, LXVIII.évf., 2021. július-augusztus

A tanulmány egyik fő érdekessége, hogy Vas megyében a legmagasabb az eltitkolt jövedelem aránya. Ennek a határon ingázás lehet az egyik fő oka. Többször előfordul, hogy az illető ''elfelejti'' bejelenteni a külföldön szerzett jövedelmet. Egy másik ok lehet az országon belüli munkavállalás. Pont a legszegényebb megyékből sokan - főként fiatalok - vándorolnak gazdagabb dunántúli megyékbe, ahol feketén dolgoznak, például mezőgazdasági idénymunkákban, vagy az építőiparban. Így az ő eltitkolt jövedelmük a gazdagabb területeken, mint például Vas megye jelentkezik.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!