Víz alatti fuldokló nyúl a fény felé
Fotó: unsplash

Egy magyar férfi 5 milliárddal tartozik a NAV-nak! Hogy lehet ez?

Egy magánszemély, a budapesti Papp Tibor vezeti a legfrissebb magyar adóslistát. Ő bírságokkal együtt 5,2 milliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak. Az adóslista egyébként meglehetősen hosszú, tavaly év végén a cégekkel együtt 1 millió 246 ezren szerepelnek rajta, a fennálló összes tartozás pedig 1700 milliárd forint volt.


​Egyre hosszabb a lista

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette friss adóslistáit. A revizorok 2021 második negyedévben 73 adósnál - 43 magánszemélynél és 30 gazdasági szervezetnél - állapítottak meg nagy összegű adóhiányt. Ebbe a kategóriába kerülnek azok a magánemberek, akik 10 millió forintnál illetve azok a vállalkozások, amelyek 100 millió forintnál több adót mulasztottak el a megadott határidőig befizetni. A frissen adóslistára kerülők 16,4 milliárd forint köztartozást nem rendeztek, amiért 20,2 milliárd forint bírságot kaptak a NAV-tól.

​A legnagyobb adósok

A legfrissebb adóslistát egy magánszemély, a budapesti Papp Tibor vezeti, aki 1,7 milliárd adót „felejtett el" befizetni, ami miatt 3,5 milliárdos bírságot is kiszabtak rá. Mint a napi.hu beszámolt róla, Papp Tibor eddig 8 cégben fordult meg, amelyek közül már csak kettő működik. Rajta kívül még 2761 magánszemély szerepel a listán, köztük ismert emberek is, mint például a MetálLady, azaz Bíró Ica. A nagy összegű adótartozást felhalmozó cégek listáján 1669 vállalkozás szerepel, ám ezek közül mindössze 372 működik, a többiek felszámolás vagy kényszertörlés alatt állnak. A legtöbb tartozást felhalmozó vállalkozás az összesített lista második helyén álló Aranybázis Kft., amelyik 1,5 milliárd forintos adóhiányt szedett össze.

​Sokkal tartoznak

A NAV Évkönyv 2020 napi.hu által idézett adatai szerint tavaly a cégek és magánszemélyek összesen 1700 milliárd forinttal tartoztak az adóhatóságnak. Az adósok száma 8 százalékkal 1,246 millióra nőtt. Érdekes, hogy az érintetteknek mindössze 4 százaléka nem működő vállalkozás, ám a tartozások 56 százalékát ezek a társaságok halmozták fel. Mint az adóhatóság írja a koronavírus járvány komoly pénzügyi problémákat okozott, hiszen a cégek adóhátraléka 27-ről 302 milliárdra, a magánszemélyeké pedig 43-ról 442 milliárd forintra nőtt egyetlen év alatt.


Ne hagyd ki!