Árulkodó ujjlenyomat

A vezetőt, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, korrupció gyanúja miatt vették őrizetbe. Társával együtt tagadja a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.


A gyanú szerint egy felszámolás alatt álló gazdasági társaság korábbi működésében érdekelt vállalkozó 2020 áprilisában kereste fel az adóhatóság központjában magas beosztásban dolgozó bizalmas ismerősét, és a közbenjárását kérte a cégnél folyamatban lévő adóeljárás mielőbbi befejezése érdekében. A cél az volt, hogy az eljárás folytatása ne tárjon fel olyan pénzügyi visszaéléseket, amelyek a vállalkozás partner cégeit is érintik, írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

A navos azt ajánlotta a vállalkozónak, hogy a cég rendezze adótartozását, majd az adóeljárást folytató adóhatóságnál - vezető pozícióját felhasználva - elérte, hogy soron kívül megkezdjék az eljárás lezárását. A vállalkozó a segítségért egy 342 ezer forint értékű mobiltelefont adott át a NAV-os vezetőnek.

Keresztes Imre közleményében azt írta: az ügyészség vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben. Szerdán 13 helyszínen hajtottak végre összehangolt akciót az ügy teljeskörű felderítése és további bizonyítékok beszerzése érdekében. Az ügyészség a vezető beosztású hivatalos személyt és a vállalkozót gyanúsítottként hallgatta ki, elrendelte őrizetüket és indítványozza letartóztatásuk elrendelését. A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.


Ne hagyd ki!