Drágább lehet a töltött tészta is
Fotó: Shutterstock

Újabb egészségtelen ételeket adóztat a kormány

Újabb termékekre terjeszti ki, valamint meg is emeli a népegészségügyi termékadót a kormány. Ezek az áruk drágulhatnak emiatt néhány héten belül.


Még több élelmiszer után fizethetünk magasabb adót

A müzlik és a töltött tészták után is magasabb árat fizethetünk július 1-től, hiszen azokra is kiterjesztette a megemelt népegészségügyi termékadót (neta) a kormány. Emellett változtattak azon a rendeleten, amely az élelmiszerek cukorrszintjéhez kötötte, hogy be kell-e fizetni utánuk a netát.

A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni

- nyilatkozta a Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere a Szabad Európának.

A szakember szerint a módosított rendelet az édesítőszerrel és/vagy cukorral ellátott termékek között sem tesz különbséget. Továbbá új tételek is felkerültek az adóztatott áruk listájára. Átsorolták például sós snack kategóriába a puffasztott gabonatermékeket.

Szintén nagy horderejű változás, hogy két kategóriával bővül az adóköteles termékek köre. Új termékkörként ugyanis bekerül az adóköteles termékek közé a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör

- mondta a szakértő.

A csemege termékcsoportba egyébként olyan árucikkek tartoznak, mint a müzlik, a gabonapelyhek, a kandírozott gyümölcsök, a gyümölcspépek, vagy a tészták esetében például a töltött tészták.

Vannak kivételek

Alkoholtermékek után azonban a jövőben nem kell netát fizetni. Ennek az oka, hogy egyébként is megemelték z jövedéki adót, így ami eddig népegészségügyi adóként folyt be a költségvetésbe, az júliustól jövedékiként érkezik.

Továbbra is igaz ugyanakkor, hogy nem minden cukor- és sótartalmú termékre vonatkozik a jogszabály. Például a cukrozott tejtermékek, a Túró Rudi, a kakaó, a joghurt cukrot, a felvágottak sót tartalmaznak, egyik termékkör sem adóköteles

- tájékoztatott Szük Balázs, aki elmondta azt is, hogy önmagában a só és a cukor sem neta-köteles.

Jelentős drágulás

A netát a Magyarországon előállított termékek esetén a gyártónak, a külföldről importált áruk esetében pedig az importőrnek kell megfizetnie. Valószínűsíthető, hogy bele fogják építeni az áraikba, csupán az a kérdés, hogy milyen mértékben.

Ezt elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján, nagymértékű áremelés lesz. (…) Mi megemeljük az árat, az üzletlánc ráteszi a nem kicsi árrést, és erre jön még a 27 százalékos áfa. A vásárlók majd fogják a fejüket, hogy a kedvenc kekszük, müzlijük vagy tésztájuk miért lett hirtelen olyan drága. (...) A jogászok is vért izzadnak, hogy be tudják azonosítani a népegészségügyi termékadó hatálya alá újonnan bekerülő áruk körét

- idézi végezetül egy nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetőjét a portál.

Ne hagyd ki!