Változik a gépjárműadó fizetésének rendje
Fotó: Shutterstock

Változik a gépjárműadó fizetésének rendje

Az Országgyűlésnek benyújtott 2024-es adócsomag részeként nemcsak az üzemanyagok jövedéki adója emelkedkik, kisebb módosítás jön a gépjárműadózásban is.


A gépjárműadót jelenleg két részletben kell befizetni a NAV-nak, a határidő március 15. és szeptember 15. Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése mellett ebben is lesz egy kis változás jövőre, írja a vezess.hu. Mostantól az egyesületeknek és alapítványoknak nemcsak a saját tulajdonukban álló autó után nem kell gépjárműadót fizetniük, hanem az után sem, amelynek ők az üzemben tartói, vagy ha a jármű tulajdonosa egy köztestület.

Egy másik módosítás arról szól, hogy mostantól nem kötelező két részletben fizetni a gépjárműadót. Igény esetén egyszerre, április 15-ig is befizethető lesz az adó, de ez nem kötelező. “A melléklet módosítása nyomán lehetőség nyílik a gépjárműadónak a jelenlegi két részlet helyett egyösszegben, április 15-ével történő megfizetésére”

– áll egész pontosan a javaslatban.

Amint arról beszámoltunk, a kormány megemeli az üzemanyagok és az energia jövedéki adóját, az indoklás szerint azért, mert kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha ezt az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg. A részeletek ITT találod.

Idén májustól új eleme van a műszaki vizsgának a 2021. január 1-je után forgalomba helyezett autók esetében. A módosításról szóló kormányrendelet a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatos adatainak nyomon követését és bejelentését szabályozó EU-s előírásoknak felel meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az időszaki műszaki vizsgákon hazánkban is elindult a belső égésű motoros fiatal autók valós fogyasztási adatainak kiolvasása, az adattömeg összegyűjtése és továbbítása az illetékes Európai Uniós szerveknek. A tudnivalókat és tennivalókat ITT foglaltuk össze.


Ne hagyd ki!