Luxusjavak után adóztatnák a gazdag románokat
Fotó: Shutterstock

Luxusadókat kaphatnak a nyakukba a gazdag románok

Adót vethetnek ki bizonyos luxusjavak után Romániában – áll egy román pénzügyminisztérium által készített munkaanyagban. Például a drága személygépjárművek után is luxusadót szedhetnek a jövőben.


Új adókkal sarcolnák a gazdagokat a románok

A szociáldemokrata Marcel Ciolacu vezette román kabinet új adót tervez kivetni a luxusautók után a költségvetés hiányának csökkentésére. Az adónem azokat a romániaiakat érintheti, akik 100 ezer eurónál (nagyjából 38 millió forintnál) értékesebb, de három évesnél nem öregebb személyautót birtokolnak - írja egy pénzügyminisztériumi munkaanyagra hivatkozva a Krónika Online.

Az adó alapösszege 500 euró lehet. Azonban 100 ezer eurós sávokat határozhatnak meg, amiket átlépve további 500 eurót kell fizetni, de legfeljebb 2 ezret. Tehát például egy 200 ezer eurós autó után 1 ezer lesz az adó, 400 ezer felett pedig fixen 2 ezer.

A portál megjegyzi, a kelet-európai térségben Romániában jegyezték be a legtöbb luxusautót az elmúlt években. Tavaly a hatóságok szerint több mint 10 ezer luxusautó volt bejelentve a délkeleti szomszédunknál. Köztük például durván 8 ezer Porsche, 500 Bentley, ugyanennyi Maserati, 250 Ferrari, 200 Rolls-Royce és 100 Lamborghini.

Azonban nem ez az egyetlen luxusadó, ami a Ciolacu-kormány nevéhez fűződhet. Korábban jelezték, többletadót vethetnek ki az 500 ezer eurónál (durván 190 millió forintnál) értékesebb épületekre. Az adó mértéke az ingatlanok értékének az egy százaléka lehet.

A román "csodafegyver" - Így törték le az élelmiszerdrágulást

Egyébként a román kormány 17 alapvető élelmiszercikk árának korlátozása érdekében június végén elfogadott sürgősségi rendelete augusztus 1-jén lépett hatályba. A jogszabály a következő 3 hónapban - azaz október végéig - 20 százalékban korlátozza a feldolgozók és a kiskereskedők által kiszabható és még megengedett árrést. A nagybani forgalmazók maximum 5 százalékos haszonkulcsot számolhatnak fel. Ez a differencia elősegíti a kisebb méretű eladók életben maradását. A három hónap tapasztalatától függően pedig meghosszabbítható is lesz a rendelet.

A vizsgálat során egyes termékeknél - például görögdinnye, csirkeszárny, hagyma és kápia paprika esetében - 40 százalékot meghaladó árcsökkenést is tapasztaltunk egyes boltokban, a sárgarépánál, szilvánál, szőlőnél és burgonyánál pedig akár 50 százalékról beszélhetünk egyes kiskereskedelmi láncok esetében

- idéztük Bogdan Chiritoiu, a versenytanács elnöke.

A júniusi átlagárakhoz képest a legnagyobb mértékben a zöldség- és gyümölcsfélék estében csökkentették áraikat az áruházláncok augusztus 1-jétől. A szőlő ára átlagosan 34 százalékkal csökkent, ezt követi a szilva (30 százalék), a burgonya (28,4 százalék), a kaliforniai paprika (27,5 százalék), a kápia paprika (25,6 százalék), a sárgarépa (24,2 százalék) és a sárgadinnye (22,2 százalék)

- állt a versenytanács hivatalos közleményében.

Ne hagyd ki!