Mindeközben Magyarország súlyos informatikushiánnyal küzd
Fotó: Shutterstock

Adómentességet kapnak a programozók Romániában

Megjelent a román kormány az informatikai iparágban dolgozók adómentességére vonatkozó rendelete. Az új előírások a magán- és az állami szférában dolgozó programozókra is érvényesek. Mindeközben Magyarország súlyos informatikushiánnyal küzd.


Nem kell adót fizetniük a programozóknak Romániában

A román kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium közleményben szögezte le: „a számítógépes programkészítési tevékenységből származó bevételek” után nem kell jövedelemadót fizetniük sem a verseny-, sem a közszférában dolgozóknak.

A romániai Maszol megjegyzi, az adómentesség a közintézmények által foglalkoztatottakra is vonatkozik. A mentességet a teljes hónapra alkalmazzák, a programozással töltött munkaidőtől függetlenül. Az új rendelet előírja az érintett alkalmazott rendszeres kiértékelését is azért, hogy megfelel-e az adómentesség feltételeinek.

Az adómentesség, ennek a helyi közintézményekre való kiterjesztése, illetve az alkalmazási időtartamával kapcsolatos pontosítások hozzájárulnak a digitális átalakuláshoz és a szakemberek szakmai fejlődéséhez

- idézi a minisztérium közleményét a portál.

Nagy a hiány informatikusokból Magyarországon

Mindeközben jelentős informatikus-hiánnyal küzd Magyarország. Jelenleg kétszer annyi informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, mint 2010-ben. Ennek egyik oka, hogy az IT-szektoron kívül is egyre nagyobb számban foglalkoztatnak informatikai szakembereket hazánkban. Emiatt az elkövetkező 1-2 évben nagyjából 44 ezer számítástechnikai szakembert igénylő pozíció lehet betöltetlen emberhiány okán idehaza.

Kétségtelen, hogy a piaci szereplők javarésze nagyon felkészült informatikai mérnököt keres, de az egyszerűbb informatikai munkakörökben, a rendszergazdák, a programozók és a tesztelők szintjén is azonosítható a hiány. Ilyen szakembereket a szakképzésben, illetőleg a felnőttképzésben, valamint az úgynevezett bootcamp iskolákban képeznek

- nyilatkozta Both Vilmos, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöki tanácsadója néhány hete.

Indiaiakkal is enyhítenék a szakemberhiányt

A jelentős munkaerőhiány az IT-szektor versenyképességét is veszélyezteti. Simon Balázs, a fehérgalléros munkavállalók toborzásával és kiválasztásával foglalkozó Hays Hungary technológiai divíziójának vezetője szerint emiatt több munkáltató is nyitott a harmadik országbéli, például indiai szakemberek alkalmazására.

A magyarországi bérezés vonzó az indiaiaknak, viszont a toborzásuk így sem egyszerű. Sok procedúrával jár, és a munkavállalási vízum megszerzése akár hat hónapig is elhúzódhat.

Ehhez Magyarországra kell jönniük. Egy külső munkavállalási vízumok beszerzésével foglalkozó céggel szoktak együttműködni, amely segíti a jelöltet az engedély megszerzésében. Az átfutási idő azonban jelenleg a felmondási idő plusz hat hónap. Volt olyan eset, amikor kilenc hónap után tudott kezdeni a jelölt, így nem sokan alkalmazzák ezt

- idéztük a szakembert.

Az sem könnyít a helyzeten, ha már Magyarországon dolgozik az érintett indai foglalkoztatott munkavállalási vízummal. Ha munkahelyet vált, újra kell indítani a folyamatot. A felmondási idő plusz három-hat hónap az átfutási idő. Emellett jellemzően évente meg kell újítani a vízumot.

Ne hagyd ki!