Városnyi ember bukhatja az ingyenes orvosi ellátást

Az új határidő március 10. Eddig kell rendezniük a tartozásukat azoknak az adózóknak, akik az új szabályok miatt elesnének a térítésmentesen igénybe vehető állami egészségügyi szolgáltatásoktól.


Az adóhivatal értesítést küld minden érintett adózónak a határidő módosításáról. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára ismételten elmondta, hogy a Covid-19 vírus elleni védőoltást ingyen biztosítja a kormány azok számára, akik igénylik. Így azok is megkapják, akiknek nagyobb járuléktartozás miatt érvénytelenné válik a TAJ-száma.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2021. február 18-án 75 588 adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hat havi mértékét. Ők vannak veszélyben.

Kik feledkeztek meg a fizetésről? 

A tartozók csaknem fele hosszabb ideje külföldön él, csak ezt eddig - annak ellenére, hogy kellett volna - nem jelentették be az egészségbiztosítási szervnek. Esetükben utólag van lehetőség a járuléktartozás törlésére. A NAV minden segítséget megad azoknak, akik a felhívó levél hatására akár telefonon is felveszik a kapcsolatot a hivatallal.

A hosszabbításnak köszönhetően a NAV csak március 10-én adja át a több mint hat hónappal tartozók adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK). Az egészségügyi hivatal ezt követően érvényteleníti az érintettek TAJ-számát, ami azzal jár, hogy az állami egészségügyi szolgáltatás ingyenesen már nem vehető igénybe.

A társadalombiztosítás szabályrendszerének átalakítása révén már 140 ezer olyan ember helyzete tisztázódott, akik korábban nem fizették rendesen a társadalombiztosítási ellátás igénybevételéhez szükséges közterheket. Izer Norbert szerint az átalakítás időszerű volt, és a koronavírus-járvány még inkább előtérbe helyezte az egészségügyi ellátórendszer igazságos kockázatközösségének az elvét, vagyis azt, hogy a rendszer fenntartásából mindenki vegye ki a részét.


Ne hagyd ki!