Az Uber 50 holland fantomcéget használt adóoptimalizására-írja a Business Insider.


Az Uber 2019-ben 4,5 milliárd dolláros veszteségről számolt be. A CICTAR legújabb kutatása rávilágított, valójában 5,8 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a San Francisco-i cég.

Az adóelkerülés bajnoka

Az Uber egy 16 milliárd dolláros „kölcsön" keretein belül átcsoportosította a szellemi tulajdonát a szingapúri leányvállalatától, amely cserében megkapta a San Francisco-i cég egyik holland fantomvállalatát. Ennek a manővernek köszönhetően a következő 20 évben összesen 20 milliárd dollárral kevesebb adót kell fizetnie az Ubernek.

A kutatás feltárta az Uber lányvállalatainak a módszereit is. Lényegében egyik fantomcég sem nyújtotta be a kötelező pénzügyi jelentéseket.

Indiában például a multinacionális vállalatokra kivetett 6 százalékos adó kevesebb mint egyharmadát fizette be a cég. Ausztráliában pedig 30,5 millió dollárral kevesebb adót fizettek. Nagyjából 50, hollandiai fantomvállalat van az Uber birtokában, melyek szinte nullára csökkentették a vállalatra kivetett globális adóterheket.

A tavalyi bevételük meghaladta a 11 milliárd dollárt, azt viszont egyelőre nem tudni, mennyi adót fizettek utána.

Nem egyedi eset

Korábban az Amazont érte számos kritika az adóoptimalizálás miatt. Az amerikai cég 2 éven át egy centet sem fizetett az államnak, cserébe viszont rengeteget nyert az anyaországi eladásokon. A vállalat külföldre vitte az összes profitját a kedvezőbb adózás miatt.

Az ehhez hasonló trükközések évente 427 milliárd dolláros bevételkiesést eredményeznek a világ kormányainak.

Számos törvényhozó, köztük Joe Biden is egy globális multinacionális minimumadó bevezetésén fáradozik, hogy felvegyék a harcot az adókerülő vállalatokkal. Egyelőre sikertelenül.


The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!