Az Uber nemcsak útvonal, hanem adózástervezésben is kreatív
©Conectus/123RF.COM

Az Uber nemcsak fuvar, hanem adótervezésben is kreatív

Az Uber 50 holland fantomcéget használt adóoptimalizására-írja a Business Insider.


Az Uber 2019-ben 4,5 milliárd dolláros veszteségről számolt be. A CICTAR legújabb kutatása rávilágított, valójában 5,8 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a San Francisco-i cég.

Az adóelkerülés bajnoka

Az Uber egy 16 milliárd dolláros „kölcsön" keretein belül átcsoportosította a szellemi tulajdonát a szingapúri leányvállalatától, amely cserében megkapta a San Francisco-i cég egyik holland fantomvállalatát. Ennek a manővernek köszönhetően a következő 20 évben összesen 20 milliárd dollárral kevesebb adót kell fizetnie az Ubernek.

A kutatás feltárta az Uber lányvállalatainak a módszereit is. Lényegében egyik fantomcég sem nyújtotta be a kötelező pénzügyi jelentéseket.

Indiában például a multinacionális vállalatokra kivetett 6 százalékos adó kevesebb mint egyharmadát fizette be a cég. Ausztráliában pedig 30,5 millió dollárral kevesebb adót fizettek. Nagyjából 50, hollandiai fantomvállalat van az Uber birtokában, melyek szinte nullára csökkentették a vállalatra kivetett globális adóterheket.

A tavalyi bevételük meghaladta a 11 milliárd dollárt, azt viszont egyelőre nem tudni, mennyi adót fizettek utána.

Nem egyedi eset

Korábban az Amazont érte számos kritika az adóoptimalizálás miatt. Az amerikai cég 2 éven át egy centet sem fizetett az államnak, cserébe viszont rengeteget nyert az anyaországi eladásokon. A vállalat külföldre vitte az összes profitját a kedvezőbb adózás miatt.

Az ehhez hasonló trükközések évente 427 milliárd dolláros bevételkiesést eredményeznek a világ kormányainak.

Számos törvényhozó, köztük Joe Biden is egy globális multinacionális minimumadó bevezetésén fáradozik, hogy felvegyék a harcot az adókerülő vállalatokkal. Egyelőre sikertelenül.


Ne hagyd ki!