Alfons Dintner a Széchenyi István Egyetem sikeres hallgatói csapataival, a SZEnergy Teammel és az Arrabona Racing Teammel is találkozott.

Alfons Dintner a Széchenyi István Egyetem sikeres hallgatói csapataival, a SZEnergy Teammel és az Arrabona Racing Teammel is találkozott.

Fotó: Májer Csaba József

Lakatosból az Audi felsővezetője lett: mi Alfons Dinter sikerének titka?

Alfons Dintner „Hogyan lettem CEO?” címmel tartott előadást életútjáról a győri Széchenyi István Egyetemen. Az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke lakatosként kezdte, majd szorgalmával, elhivatottságával a ranglétrát végigjárva felsővezetővé vált.

A vállalat győri gyárának első embere nemcsak izgalmas pályájába engedett betekintést, de hasznos tanácsokkal szolgált az egyetem azon hallgatói számára is, akik szintén vezetőként képzelik jövőjüket, vagy saját vállalkozást indítanának.

Alfons Dintner nagy érdeklődés mellett tartotta előadását. A kezdésre megtelt a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületének Audi terme, de online is sokan követték a győri Audi elnökének gondolatait.


„Mindenki azt kapja az élettől, amit megenged magának” – ezzel a felütéssel kezdte előadását az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke, aki hangsúlyozta, a lehetőségeket megkapjuk, de azokkal élni is kell. Alfons Dintner lakatos szakmunkásként végzett, majd továbbtanult, és mérnöki diplomát szerzett. „A ranglétrát fokról fokra jártam végig, vagyis éltem a lehetőségekkel.

Ha mások azt mondták valamire, hogy az lehetetlen, megoldhatatlan, engem akkor kezdett érdekelni a dolog, és ez a mai napig így van.

A külföldi állomáshelyeimen rengeteg tapasztalatot és új ismereteket szereztem, ezért a hallgatókat is arra biztatom, hogy éljenek az egyetem nyújtotta lehetőségekkel, és vegyenek részt nemzetközi programokban” – hangsúlyozta. Mindezt személyes példája igazolja, hiszen nyolc országban élt huzamosabb ideig, köztük Spanyolországban, Belgiumban, Mexikóban, az Audin kívül a Volkswagen-konszern más márkáinál, köztük a Seatnál, a Skodánál, a Bentley-nél és a Lamborghininél is dolgozott. 56 évesen a győri Audi Hungaria Zrt. vezetője lett.

A fiatalokhoz szólva kiemelte, aki vezető szeretne lenni, vállalnia kell a kihívásokat, a rá váró feladatokat és a felelősséget. „Ez az egyik legnagyobb ismérve a vezetőnek, hiszen a feladatokat lehet delegálni, de a felelősséget nem” – nyomatékosította Alfons Dintner, aki a startup vállalkozást tervező egyetemistáknak is hasznos tanácsokkal szolgált.

„Először meg kell határozni, mi az én saját üzleti modellem, de ezt a modellt folyamatosan meg is kell kérdőjelezni, hogy a fogyasztói igények változásaihoz is alkalmazkodni tudjunk.

Emellett a saját szerepünkkel is tisztában kell lennünk, ismernünk kell azt a plusz értéket, amit mi teszünk hozzá az adott folyamathoz. A cél elérése érdekében pedig világos stratégiára van szükségünk, amelyben a konkrét feladatok meghatározása szintén lényeges” – húzta alá. A vezető kiemelte, a munkatársak a vállalat legfontosabb erőforrásai, ezért a velük való kapcsolat, a bizalom kérdése is hangsúlyos. Hozzátette, a vezérigazgató feladata, hogy biztosítsa a hatékonyságot, és előtérbe helyezze a kockázatminimalizálást.

Alfons Dintner kitért az Audi társadalmi és szociális felelősségvállalására, környezete támogatására, és az élhetőbb világ, a fenntarthatóság érdekében tett lépéseire. Külön megemlítette az oktatásban, képzésben és a tehetséggondozásban betöltött szerepüket, amely a Széchenyi István Egyetem hallgatói számára is számos lehetőséget nyújt pályafutásuk megalapozásához.


Ne hagyd ki!