Magasról esett nagyot a Tesla, de továbbra is népszerű
Fotó: Shutterstock

Összeomlottak a Tesla európai értékesítései

Más modellekhez képest továbbra is igen népszerű a Tesla Model Y az európai villanyautópiacon, azonban az értékesítési darabszámai messze elmaradnak a tavalyiaktól. Mutatjuk, mi állhat a súlyos piaci visszaesés mögött.


Bezuhantak a Tesla értékesítései Európában

A Tesla Model Y volt a legkelendőbb autó tavaly világszerte, azon belül Európában is. Azonban idén nagyot estek az eladásai az öreg kontinensen. Például a májusi értékesítései csupán az 51 százalékát érték el egy évvel korábbi szintnek – mutattak rá a Dataforce adatai. Így 2024 ötödik hónapjában csak a 18. legkeresettebb modell volt ebben a régióban.

Az autómodell népszerűségének zuhanását a HVG elsősorban azzal magyarázza, hogy egyes vásárlási támogatások megszűnése után nagyot esett a kereslet a villanyautókra Európában. A helyzeten a Model Y frissítései sem tudtak javítani.

Viszont hozzáteszik, az elektromos autók között továbbra is ez a modell vezeti az értékesítési listákat. Igaz, szorosan követi a Volvo EX30.

Piacra lépne a Tesla a villanypickupjával Európában is

Egyébként az amerikai autógyártó vezető mérnöke azt állította korábban, hiába alakítanák át, akkor sem felelne meg a Tesla Cybertruck villanypickupja az európai forgalomba helyezési követelmények gyalogosvédelmi pontjainak.

Lars Moravy nyilatkozata szerint az autó 1,4 milliméter vastag, rozsdamentes acél paneljei éleinek az Európában elvárt, 3,2 milliméteres lekerekítését nem tudják megoldani. Ezt fizikailag nem teszi lehetővé a pickup felépítése. Emellett a villanyautó tömege a terhelhetőségével együtt felülmúlja a B kategóriás jogosítvány felső, 3,5 tonnás határát.

Mindezek ellenére a Tesla vezetője, Elon Musk azt közölte a napokban, dolgoznak a Cybertruck átalakításán annak érdekében, hogy a villanyautó megfeleljen az uniós és a kínai előírásoknak is (Kínában is hasonló problémákba ütközött az értékesítése).

A vállalatvezető szerint akár 2025-re elkészülhet a pickup Európába és Kínába szánt változata. Emellett hozzátette, azon is munkálkodnak a mérnökeik, hogy lefaragják az autó előállítási költségét.


Ne hagyd ki!