Nagy eltérések vannak a nyári gumiabroncsok árában

Milyen árakkal számoljon, aki idén tavasszal tervez nyári abroncsot vásárolni?

A nyári gumik tekintetében alapvetően elmondható, hogy a prémium márkák abroncsai többszörösébe is kerülhetnek, mint az alsó kategóriás abroncsok. A piac termékpalettája széles, az abroncsok minőség és ár ártekintetében is nagy eltéréseket mutatnak. A Prémium minőségű márkák kerülnek a legtöbbe, de itt is komoly eltéréseket tapasztalhatunk. Az abroncsválasztásnál a döntést természetesen nemcsak az ár alapján kell meghozni, ugyanakkor ez a tényező komoly befolyásoló erővel bír.


Az idei évben komoly drágulás volt tapasztalható minden területen, és az abroncspiac sem volt ez alól kivétel. Drágultak az abroncsok, de a szerelési költségek is a Magyar Gumiabroncs Szövetség tájékoztatása alapján. A szerelési költségek évről évre növekedést mutatnak, 2022-ben 10 %-os drágulással számolhatunk az előző évhez képest. Az abroncsok tekintetében általánosságban 15 %-os áremelkedéssel számolhatunk a tavalyi árakhoz képest. Természetesen akad olyan márka és széria, amelyet nem érintett komolyabban az áremelkedés, de összességében drágábban vásárolhatunk abroncsot, mint 2021-ben.

Prémium és középkategóriás abroncsok közötti árkülönbségekről

A prémium és a középkategóriás márkák közötti lényeges eltéréseket tapasztalhatunk ár és minőség tekintetében is. Sokszor olvasni olyan kijelentést egyes középkategóriás márkák esetében, mint a Hankook vagy a Vredestein esetében, hogy azoknak éri meg, akik prémium minőséget szeretnének kedvező áron. Ez a kijelentés viszont nem mondható általánosnak minden középkategóriás márka esetében, hiszen ahogy a prémium márkák között nagyrészt árban, úgy a közép kategóriában inkább a minőségben találunk szignifikáns különbségeket.

A prémium márkák közül a vezető helyet a Michelin, a Bridgestone, a Goodyear, és a Continental foglalja el. Az arukereso.hu oldal adatait alapján ezen márkák között is akad árban eltérés, bár összességében hasonló árakkal számolhatunk. Természetesen az autó típusát és a vezetési stílust mindig figyelembe kell venni, hiszen egy terepjáró abroncs és egy nagyteljesítményű sportabroncs között még egy márkán belül is komoly eltérés lehet ár tekintetében.

Megéri olcsó abroncsot vásárolni?

Mivel az árak drágulnak, így sokan fordulnak a kedvezőbb árú abroncsok felé. Természetesen ennek a szegmensnek is van létjogosultsága, ugyanakkor a drágulás ezt a kategóriát is érintette. Ennek ellenére sokan keresgélnek az alsó, budget kategóriás abroncsok között nyári abroncsot. Az árak lényegesen kedvezőbben, a középkategória áraihoz képest is jóval kedvezőbb lehet egy szett nyári abroncs. Az arukereso.hu oldal alapján például egy 205 55 r16 nyári gumi egy kedvező árú márka esetében 16-20 ezer forintos darabáron is hozzájuthatunk egy abroncshoz, míg akad olyan középkategóriás márka, ahol 40-50 ezer forintos darabárral is számolhatunk.

Természetesen az árak sok tényezőtől függnek, nekünk pedig nem csak az árakat kell figyelembe vennünk a választásnál, hanem a vezetési stílusunkat és az autónk állapotát is. Egy idősebb autó esetében megérheti egy olcsó árú abroncs is, de akkor is érdemes ebben gondolkodni, ha az autónkat csak ritkán, heti-havi rendszerességgel használjuk.

Milyen áron juthatunk most egy megbízható négyévszakos abroncshoz?

Az abroncsvásárlás kérdésénél szót kell ejteni a négyévszakos abroncsokról. A autógumi akció oldal tapasztalatai alapján ebben a szegmensben a prémium márkák kínálatából érdemes választani, és akkor javasolják, ha az autónkat ritkábban használjuk. Természetesen a négyévszakos abroncsok azért számítanak vonzó lehetőségnek az autósok számára, mert általuk csak egyetlen szettet kell venni egész évre, így kedvezőbb árat képviselnek. Az ár összehasonlító oldalak alapján egy négyévszakos abroncs ára hasonló, mint egy nyári gumié, ami így kedvezőbbnek hathat.

Amennyiben ritkábban használjuk az autónkat, valóban megérheti inkább négyévszakos abroncsban gondolkodni nyári gumi helyett, ugyanakkor az abroncs hamarabb fog kopni, így cserére is előbb lesz szükség.


Ne hagyd ki!