Átlagosan 15 százalékkal drágulhatnak a nyári gumik
Fotó: Shutterstock

Kétszámjegyű drágulás a nyári autógumiknál

A magas gyártási és szállítási költségek, valamint az anyaghiány taszigálja felfelé az abroncsgyártók árait. Az ukrajnai háború miatt további emeléseket jelentettek be – írja német piaci információk alapján az autoszektor.hu.


Aki most tavasszal szeretne új nyári gumira váltani, annak sokkal mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. A magas gyártási és szállítási költségek, valamint az anyaghiány befolyásolja a gyártók által felszámított árakat, amint azt a német Szövetségi Gumiabroncs-kereskedelmi és Vulkanizáló Kézműves Szövetség (BRV) is jelezte.

Az ukrajnai háború miatt további emeléseket is bejelentettek, amelyek egy része kétszámjegyű tartományba esik.

Michael Schwämmlein, a BRV műszaki igazgatója szerint az abroncsgyártók fokozatosan emelték áraikat az elmúlt néhány hónapban a nyersanyag-, energia- és szállítási költségek meredek emelkedése miatt.

A beszerzési helyzet romlott egyes nyersanyagok, például a korom vagy a szintetikus gumi ellátási szűk keresztmetszete miatt. Ezt a vásárlók is érezni fogják: pusztán üzleti okokból a kereskedőknek is módosítaniuk kell az áraikat.

Mekkora drágulással kell számolni?

Az Alzura Tyre24 platform elemzése szerint februárban és márciusban átlagosan bő 15 százalékkal nőttek a gumikereskedők és a szervizek beszerzési árai a tavalyi év azonos időszakához képest. Az árak már tavaly átlagosan 6,5 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb német gumiabroncsgyártónál, a Continentalnál nem lehet általános megállapításokat tenni a gumiárak alakulásáról – írja a német honlap. A termelési költségek változása - például az emelkedő alapanyagárak miatt - azonban nem kerülhető el.

A regionális adottságoktól függően egyedileg döntenek a szükséges árkorrekcióról.

  Romlik a helyzet

A Continental szóvivője szerint az európai gumiabroncsgyártás ellátási helyzete romlik, ezért élesítették a készenléti terveket.

Az emelkedő árak jelenleg visszafogott kereslettel párosulnak. A németeknél április elején nagy havazás volt, ezért sokan húsvét utánra halasztják a cserét.


Ne hagyd ki!