Neonzöld Porsche 911 egy épület előtt, hamarosan érkezik a plug-in verziója
Fotó: Shutterstock

Villamosít a Porsche, érkezik a hibrid 911!

A Porsche jövője az elektromosság - mondta a Porsche vezérigazgatója, Oliver Blume egy kerekasztal-beszélgetésen.


A Porsche a napokban bejelentette, arra számít, 2030-ra globális értékesítéseinek 80 százalékát teljesen elektromos autók fogják kitenni. Sokakat meglepett a hír, mert az autógyártó korábban visszafogottabban nyilatkozott a villamosításról, ugyan hasonló arányokkal kalkulált, de előzetes tájékoztatása szerint a 80 százalékba a plug-in hibridek is beletartoztak.

Jó hír azonban a hagyományos meghajtás rajongóinak, hogy Porsche meglehetősen unortodox megközelítést alkalmaz a többi gyártóhoz képest, ugyanis nem tervezi teljesen kiiktatni a belső égésű motorral szerelt járműveket az újautó-portfóliójából.

A vállalat cirka 24 millió dollárt különített el egy úgynevezett e-üzemanyag kifejlesztésére, amely a cég szerint egy klímasemleges alternatívát kínál a nem elektromos járművek üzemanyagaira.

Az innovatív üzemanyagnak köszönhetően a gyártó ikonikus márkája, a Porsche 911, ugyan kicsit modernizálva, de megőrizheti eredeti varázsát.

Komoly változások

A Porsche lépése érthető. Pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy 2021-ben az európai eladások 40 százalékát a teljesen elektromos és plug-in hibrid autói tették ki.

Kínálatában jelenleg egy darab teljesen elektromos autó található, a Taycan. 2021-ben összesen 301 915 járművet értékesített a cég, ennek körülbelül 14 százalékáért, 41 296 darab járműért a Taycan felelt. Összehasonlításképp a 911-ből 38 464 darab kelt el.

A cég egyelőre két új teljesen elektromos autót tervez piacra dobni, 2023-ban a Macan SUV-ot, 2025-ben pedig a 718 sportautót.

Blume azt is megerősítette, hogy érkezik a 911-es modell hibrid változata is.

Külön utakon

A Porsche az árbevétel és a működési eredmény tekintetében is rekordévet zárt 2021-ben. Az árbevétel 33,1 milliárd euró volt, 4,4 milliárd euróval több, mint 2020-ban. Működési eredménye 27%-kal, 5,3 milliárd euróra nőtt a megelőző évhez képest.

Múlt hónapban bejelentette, előzetes megállapodást kötött a Volkswagennel, hogy leváljon anyavállalatáról, és nyilvánosan jegyzett társaságként üzemeljen tovább.

Ne hagyd ki!